Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

19 Noi. 2020 / 17:00

Forumul economic „Moldova Business Week”, la a şaptea ediţie

Digitalizarea şi dezvoltarea în continuare a domeniului IT sunt printre principalele tendinţe economice spre care domeniul de afaceri ar trebui să se orienteze şi să le valorifice. Despre oportunităţile de afaceri în contextul pandemiei generate de COVID-19 şi avantajele investiţiilor în ţara noastră s-a discutat la cea de-a şapteaa ediţie a forumului economic „Moldova Business Week”. Evenimentul s-a desfăşurat în format mixt: cu prezenţa fizică a invitaţilor, dar şi în mediul online, relatează Mesager.

„Digitalizarea este acel punct care ne-ar propulsa economic global. Moldova este foarte bine setată în cadrul infrastructurii digitale pe care o deţinem, are şi o acoperire foarte bună în conexiune de fribră optică, de conexiune 4G, procesele de stat sunt bine digitalizate, ceea ce oferă investitorilor o conexiune mult mai strânsă cu mediul de afaceri”, susţine Irina Tolstousov, şefă a Direcţiei promovarea imaginii ţării.

Potrivit datelor oficiale, în ultimii ani, vânzările în sectorul IT cresc anual cu aproape 50 la sută. 

„În linii mari, noi suntem acum o ţară care poate fi o bună destinaţie pentru investiţii atât din punct de vedere macroeconomic, cât şi din punct de vedere al multiplelor tratate de comerţ liber şi regimuri de comerţ liber pe care le avem şi cu Uniunea Europeană (UE), şi cu CSI. Noi avem acel model de Moldova IT Park, recunoscut pe plan mondial, digitalizarea este o direcţie pe care Moldova poate avea succes”, a declarat premierul Ion Chicu.

În acelaşi timp, graţie aplicării Acordului de Liber Schimb, exporturile moldoveneşti în UE au crescut cu 62%.

„Conform statisticii Băncii Naţionale, în 2019, 70% din investiţiie străine în Moldova au venit din UE şi au atins 2,5 miliarde de euro. Noi de asemenea vedem cu bucurie că investitorii UE sunt prezenţi în cele mai multe sectoare economice din Moldova, cum ar fi industria, sectorul financiar, IT, energetica şi agricultura”, a menţionat ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko.

În prima zi a evenimentului, participanţii au aflat despre principalele tendinţe globale din economie, dar şi alte domenii, invitatul special fiind fizicianul, scriitorul şi futurologul, Michio Kaku. Moldova Business Week va continua vineri şi sâmbătă cu sesiuni de discuţii şi prezentări în mediul online. La eveniment participă peste 1.000 de persoane, dintre care mai mult de 400 sunt din peste 70 de ţări.

Comentarii