Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

15 Mar. 2019 / 10:07

Gazprom a mărit preţul la gaze pentru Republica Moldova

Începând cu 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus Gazprom constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi. Acest tarif e valabil doar pentru primul trimestru al acestui an, se arată într-un răspuns pentru Mold-street.com, oferit de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Astfel costul de import a metanului rusesc livrat de Gazprom din primele trei luni ale acestui an este mai mare cu circa 25% comparativ cu preţul de import din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Importul de gaze a crescut cu 9%, preţul cu 34%. Potrivit datelor ANRE în anul 2018, în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) au fost importate 1,13 miliarde metri cubi de gaze, cu circa 9,3% mai mult (apoape 96 milioane metri cubi) decât în 2017.

Este cel mai mare volum importat din anul 2011. Totodată circa 45% au fost importate în primul trimestru al anului trecut.

În luna februarie 2019, şeful statului, Igor Dodon, a avut o discuţie cu preşedintele companiei ruseşti „Gazprom”, Alexei Miller, în cadrul căreia a cerut să examineze posibilitatea de a acorda Republicii Moldova o reducere de 25% la preţul actual pentru gaz.

Într-un comunicat de presă Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetic (ANRE) informează că la moment nu există motive pentru creşterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, deoarece nu există nici o solicitare în acest sens din partea operatorului SA “Moldovagaz”, care să prezinte şi probe pentru o eventuală modificare a preţului. Precizăm că pentru o ajustare a tarifelor, SA “Moldovagaz” trebuie să prezinte calcule necesare, cu argumente plauzibile în acest sens.
De asemenea, informăm că, potrivit Legii 108 Cu privire la gazele naturale „Consiliul de administraţie al Agenţiei este obligat să examineze cererile privind costurile de bază, preţurile şi tarifele reglementate în termen de cel mult 180 de zile calendaristice de la data înregistrării solicitării.”

Menţionăm că,  toate datele prezentate referitor la piaţa gazelor naturale deţinute de Agenţie sunt conform raportărilor titularilor de licenţă.

Comentarii