Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

17 Feb. 2020 / 10:04

Guvernul a remis spre aprobare pachetul de legi agreate cu FMI

Guvernul a remis spre aprobare pachetul de legi agreate cu FMI, inclusiv indexarea pensiilor pentru judecători. Anunţul a fost făcut de către premierul Ion Chicu, după tradiţionala întrevedere de luni a conducerii ţării, transmite Radio Moldova Actualităţi.

„Guvernul a remis proiectele votate săptămâna trecută, ceea ce priveşte pachetul agreat cu FMI. S-a aprobat în şedinţă de Guvern indexarea pensiilor pentru judecători pe principii generale ca şi pentru fiecare pensionar. Până acum ei aveau altă abordare. Intexarea la judecători se făcea în funcţie de evoluţia salariilor. Dacă Parlamentul va vota acest proiect şi pensile judecătorilor vor fi indexate pe principii comune”, a spus Ion Chicu.

De asemenea, premierul s-a referit şi la Integrarea Europeană a Republicii Moldova, dat fiind faptului că în această săptămână vor avea loc mai multe evenimente pe dimensiunea politicii externe.

„Începând de mâine în Republica Moldova o să vină reprezentantul Înalt de la Bruxelles, Luc Pierre Devigne, să discutăm inclusiv pe platforma de Intergrare Europeană a Republicii Moldova, unde vom trece în revistă progresele ţării în implementarea planului de acţiuni 2017-2019. Vom avea şi un eveniment consacrat implementării Acordului de Asociere şi de Liber-Schimb cu Uniunea Europeană”, a menţionat premierul.

Solicitat să se refere la moratoriul în privinţa Programului Cetăţenie prin investiţii, care expiră în această săptămână, premierul Ion Chicu a specificat că Parlamentul va decide dacă va fi sau nu prelungit.

„Guvernul nu mai are posibilitatea conform legii să prelungească moratoriul. Este deja pe dimensiunea parlamentară să facă acest lucru. Parlamentul ar putea să ia această decizie. Or, în caz de anulare a legii, potenţialele despăgubiri care ar trebui să fie achitate din partea bugetului, sunt destul de semnificative. Dacă o să mergem pe această cale o să fim atacaţi în instanţă, în arbitraje care trebuie să evalueze aceste despăgubiri. În vara anului trecut se vehicula o sumă de 3,5 milioane de euro, care sunt bani mari. Pe contul respectiv deschis, sunt în jur 500 mii euro, ei nu sunt investiţi, ei nu sunt cheltuiţi, stau pe acel cont. Dacă nu greşesc, la cinci persoane s-a acordat cetăţenia. Mai sunt depuse cereri de la 22 sau 25 de persoane, care urmează să fie examinate conform procedurii respective, dar mai departe depinde de decizia Parlamentului”, a specificat premierul.

Tot în cadrul briefingului de astăzi, premierul a subliniat că după 100 de zile de mandat a Guvernului, urmează a fi făcută o evaluare a prestaţiei fiecărui ministru, iar în funcţie de rezultatele evaluării se va examina dacă vor exista remanieri în Guvern. Ion Chicu a mai precizat că miercuri, cabinetul de miniştri urmează să aprobe proiectul propus de Igor Dodon pentru „a reduce” datoria miliardului furat prin realocarea profitului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în bugetul stat.

 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Un nou deces şi în regiunea transnistreană

Ştiri / Social

04 Apr. 2020 / 16:15

Un nou deces şi în regiunea transnistreană

Covid-19 în lume

Ştiri / Internaţional

04 Apr. 2020 / 15:11

Covid-19 în lume

Numărul ucrainenilor infectaţi cu noul coronavirus a ajuns la 1.096

Ştiri / Internaţional

04 Apr. 2020 / 14:29

Numărul ucrainenilor infectaţi cu noul coronavirus a ajuns la 1.096

Consiliere psihologică gratuită în timpul pandemiei

Ştiri / Social

04 Apr. 2020 / 12:18

Consiliere psihologică gratuită în timpul pandemiei

Vezi arhiva