Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

01 Apr. 2020 / 14:28

Măsuri de susţinere a cetăţenilor şi mediului de afaceri în perioada stării de urgenţă

Guvernul şi-a asumat răspunderea asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative. Decizia a fost luată astăzi, 1 aprilie, în cadrul şedinţei Executivului.

„Se impune necesitatea adoptării, în regim de urgenţă, a unor măsuri ce au drept scop diminuarea impactului negativ al pandemiei, asupra cetăţenilor, economiei naţionale şi sustenabilităţii bugetare. Măsurile sunt axate pe trei componente: 1 - măsuri ce vizează susţinerea socială a cetăţenilor, 2 - măsuri de susţinere a activităţii de întreprinzător, 3 – modificarea unor acte legislative care au drept scop perfecţionarea legislaţiei în domeniul bugetar-fiscal”, a spus ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa.

„Este un proiect arhi-important pentru a acorda suportul imediat oamenilor de afaceri, angajaţilor şi persoanelor care au nevoie de suport din partea statului. Procedura este impusă de starea excepţională, de aceea trebuie să acţionăm hotărât, rapid, ca să acordăm suport cetăţenilor azi, nu mai târziu când lucrurile vor fi mai complicate”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Pentru implementarea respectivelor măsuri va fi necesară alocarea suplimentară a 816 milioane de lei, fapt ce urmează a fi prevăzut în cadrul exerciţiului de rectificare bugetară, ce va fi realizat în termeni proximi.

Potrivit Ministerului Finanţelor, principalele propuneri incluse în proiectul de lege sunt: Majorarea ajutorului de şomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei; acordarea ajutorului de şomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de şomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de şomaj (extinderea categoriilor de persoane beneficiare); susţinerea familiilor defavorizate prin majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei pînă la 1300 lei, pe perioada stării de urgenţă şi majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei).

De asemenea, este vorba de subvenţionarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizaţiei în cazul şomajului tehnic sau staţionării, 100%/60% impozite şi contribuţii aferente salariilor/îndemnizaţiilor achitate, în dependenţă de motivul sistării activităţii; scutirea de plata pentru patentă a titularilor de patentă care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă; restituirea contribuţiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă, persoanelor care practică activitate independentă, întreprinzători individuali care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă; reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA; amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situaţii Excepţionale; consolidarea veniturilor Fondului de susţinere socială a populaţiei, etc.


 

Comentarii