Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

30 Noi. 2019 / 17:34

Hectare de terenuri neînregistrate şi bunuri imobile neevaluate, constată Curtea de Conturi

Peste o treime din teritoriul ţării nu are oficial un proprietar. Curtea de Conturi atenţionează că peste un milion de hectare de terenuri sunt neînregistrate şi peste cinci milioane de bunuri imobile - neevaluate. Datele se conţin în Raportul Misiunii de monitorizare privind evidenţa patrimoniului public şi impozitarea bunurilor mobiliare. Potrivit estimărilor, situaţia s-ar putea schimba abia în următorii cinci ani, relatează Mesager.

„O situaţie de dezastru. Noi nu cunoaştem la moment ţara. La 1 ianuarie 2017 analizele noastre demonstrau că 32.5% din suprafaţa ţării, vorbim de terenurile ţării, nu erau identificate în natură şi nu era stabilit proprietarul lor. Sarcini pe care le avem: terenuri neînregistrate un milion de ha, bunuri imobile neevaluate peste cinci milioane de unităţi”, a declarat preşedintele Curţii de Conturi, Marian Lupu.

Responsabilii din domeniu susţin că înregistrarea terenurilor a fost dificilă până în prezent, din cauza lipsei de bani pentru elaborarea hărţilor cadastrale şi a registrelor de bunuri imobile. Un proiect în acest sens a fost lansat abia în ianuarie curent, cu sprijinul Băncii Mondiale, care a oferit un credit de peste 30 de milioane de euro.   

„Sunt foarte multe carenţe de modificare a hotarelor, rămân careva delapidări şi din păcate lecţia învăţată în anii precedenţi a arătat că, deşi am pus accent foarte mare pe proprietatea privată, am reuşit totuşi să înregistrăm 4,7 milioane din cele şase milioane de bunuri imobile în Registru, din cauza inconsistentei legislative, din cauza că admitem şi nedorinţa în unele cazuri de a identifica proprietatea publică a statului, statul a rămas ca cizmarul fără cizme, fără bunuri înregistrate”, a spus Angela Matcov, şefă de departament la Agenţia Servicii Publice.  

 „Patrimoniul nefiind înregistrat: ori se foloseşte la negru, ori pe varianta sură, dar cel puţin mijloacele financiare nicidecum nu ajung în bugetul statului, rezerve foarte mari atât în bugetele locale, cât şi în bugetul ţării. Slavă Domnului că a pornit din ianuarie acest proiect, eu ştiu foarte bine că la ţară oamenii se plîngeau că serviciile cadastrale sunt prea scumpe, multă lume nu putea sa-şi permită acest lucru”, a menţionat Marian Lupu.    

Responsabilii de la Agenţia Servicii Publice dau asigurări că în cel mult cinci ani vor reuşi să înregistreze acel un milion de ha de terenuri care sunt în afara sistemului cadastral, să evalueze toate bunurile imobile din localităţile rurale, terenurile agricole şi să reevalueze bunurile imobile din oraşe, conform preţurilor actuale de piaţă.

Comentarii