Ştiri

Sursa imaginii: tvn.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

30 Oct. 2019 / 18:16

Igor Munteanu anunţă că va sesiza organele de drept în legătură cu excluderea unui teren din ZEL Bălţi

Va sesiza Procuratura Anticorupţie şi CNA privind decizia de excludere a unui teren din capitală din Zona Economică Liberă „Bălţi”. După ce magistraţii Curţii Constituţionale au declarat drept neconstituţională această hotărâre a Guvernului Filip, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Igor Munteanu, spune că se va adresa oamenilor legii. Potrivit acestuia, în spatele iniţiativei ar fi stat interesele unor companii de construcţii, promovate de fostul director al Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan. În replică, Ciocan spune că a acţionat pentru a proteja interesele statului, relatează Mesager.

Igor Munteanu susţine că nu a existat niciun raţionament de ordin economic care să justifice asumarea răspunderii Guvernului la modificarea unei legi organice, iar pe terenul, amplasat pe strada Sprâncenoaia 1 din capitală, urma să fie construit un parc de inginerie aplicată şi cercetare, necesar pentru dezvoltarea zonei economice libere.

„Ministerul Economiei şi Infrastructurii, în 2018, când a susţinut ideea dezvoltării unui parc de industrie şi inginerie aplicată, evident că s-a gândit că acest lucru va stimula o cooperare mai strânsă între Academia de Ştiinţe şi industriile localizate în ZEL „Bălţi". Dar nu a fost să fie. Guvernul a intrat abuziv, prin asumare de răspundere şi a anulat o lege”, a declarat Igor Munteanu.

În februarie 2019, atunci când a decis excluderea terenului, Agenţia Proprietăţi Publice menţiona în nota informativă a proiectului de lege că terenul care urma să revină ZEL „Bălţi” aparţine Liceului „Aristotel”. Munteanu infirmă însă informaţia.

„Pe acel teren contestat prin această intervenţie a Guvernului se află un service auto, o vulcanizare, o spălătorie de automobile neînregistrată”, a mai spus Igor Munteanu.

Contactat de Moldova1, Iurie Ciocan a declarat că asumarea de Guvern a legii a fost făcută pentru a proteja interesele statului.

„Vreau să înţelegeţi că este vorba de un teren, care aparţinea Liceului Academiei de Ştiinţe. Şi aici vreau doar să vă aduceţi aminte câte blocuri locative au fost construite pe stadioanele şcolilor, câte terenuri au fost luate de la şcoli şi date la construcţii. Deci toate acţiunile care au fost întreprinse la acel moment în 2018 şi 2019 au fost direcţionate pentru protejarea intereselor statului”, a declarat Iurie Ciocan, fost director al Centrului de Implementare a Reformelor.

Legea prin care Zona Economică Liberă „Bălţi” a fost deposedată de un teren de peste două hectare amplasat în Chişinău a fost votată pe 15 februarie 2019.

Comentarii