Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

23 Aug. 2019 / 12:34

Igor Munteanu: Vom întreprinde măsuri urgente de securizare a intereselor statului asupra Aeroportului Internaţional Chişinău

Ancheta parlamentară continuă cu stabilirea mecanismelor care pot declanşa nulitatea contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, a declarat deputatul PPDA Igor Munteanu, preşedinte al Comisiei de anchetă privind privatizarea proprietăţii publice. Igor Munteanu susţine căp ultimele acţiuni privind cumpărarea activelor Avia invest de către o companie străină creează riscuri pentru funcţionarea Aeroportului.

Deputatul Igor Munteanu susţine că procedura concesionării Aeroportului a avut loc cu grave încălcări, fapt constatat în Comisia parlamentară de anchetă.

„Elementele analizei noastre indică asupra unor grave încălcări de legislaţie şi proceduri cu privire la privatizări, concesionări şi parteneriat public-privat, prin reducerea listei de participanţi la concurs pentru două entităţi din Rusia, iar ulterior şi la retragerea unei companii câştigătoare în favoarea unei societăţi off- shor cu preluarea întreprinderii Avia Invest SRL de către cetăţeanul Ilan Şor , ceea ce ar fi trebuit să alerteze la timpul respectiv în anul 2013 comisia de monitorizare a contractului, un organism format de Guvernul Republicii Moldova pentru a putea interveni la orice etapă de implementare a contractului în scopul interesului public”, a declarat Igor Munteanu.

Igor Munteanu a mai spus că încă nu a primit răspuns nici de la CNA, nici de la procurorul general interimar în adresa cărora a depus plângeri penale pe 12 august.

„Nu am fost informat până în acest moment de către Procuratura Generală şi CNA despre acţiunile întreprinse şi mă simt obligat să le reamintesc celor doi conducători, că sunt responsabili în faţa Parlamentului pentru inacţiunile ori lipsa de cooperare pe acest subiect. Oricine se face vinovat de săvârşirea faptelor de ordin penal în cazul Aeroportului Internaţional Chişinău vor fi traşi la răspundere, iar bunurile lor şi cele rezultate din infracţiune vor trebui să fie sechestrate în scop de sechestrare sau de reparare a prejudiciului cauzat interesului public”, a mai spus Igor Munteanu.

Solicitate de Mesager să comenteze declaraţiile lui Munteanu, atât serviciul de presa al Procuraturii Generale, cât si cel al CNA au menţionat că sesizarea deputatului a fost recepţionată, iar toate acţiunile instituţiilor sunt întreprinse în termenele şi condiţiile legii.

Astăzi la Aeroportul Internaţional Chişinău au avut loc percheziţii, efectuate de ofiţerii Serviciului Protecţie Internă şi anticorupţie, dar şi de reprezentanţi ai Procuraturii Generale.

Deocamdată oamenii legii nu au făcut publice motivele descinderilor, dar au menţionat că vor reveni mai târziu cu detalii.

Potrivit lui Igor Munteanu, ancheta parlamentară continuă cu stabilirea mecanismelor care pot declanşa nulitatea contractului, iar preluarea activelor Avia Invest de către orice grup financiar străin nu poate avea loc, dacă aceste active afectează interesele statului, declanşând refuzul Camere de Înregistrare şi nulitate acestor tranzacţii.

„Vom întreprinde măsuri urgente de securizare a intereselor statului asupra Aeroportului Internaţional”, a spus Igor Munteanu.

Un raport complet al Comisiei de anchetă va fi prezentat în septembrie în faţa Parlamentului.

Amintim că în data de 19 august, compania NR Investments Limited a anunţat că a achiziţionat 95% din acţiunile companiei Avia-Invest, care deţine prin contract dreptul de concesionare a Aeroportului Internaţional din Chişinău.

 

Comentarii