Ştiri

Sursa imaginii: mepiu

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

15 Mai 2019 / 16:59

Îmbunătăţirea transportării gazelor ruseşti către parteneri, discutată la Chişinău

Volumul gazelor ruseşti transportate prin Moldova în ţările balcanice a constituit peste 18 miliarde de metri cubi. Pentru a îmbunătăţi gestionarea sistemului de livrare, organizaţiile care transportă gazele naturale s-au reunit la Chişinău. Responsabilii au stabilit graficul lucrărilor de reparaţie a gazoductului, relatează Mesager.

„Acesta este o perioadă la sfârşit de iunie, altă perioadă sfârşit de august şi respectiv o perioadă de rezervă în cazul în care nu se reuşeşte să se execute toate lucrările în septembrie. Aceste perioade au o durată de cel mult şase zile. De obicei se repara artera principală de transport a gazelor prin această se transportă volumul maximal pentru Turcia, Grecia, Bulgaria”, a declarat şeful direcţiei Moldova Gaz, Valentin Tonu.

„Noi lucrăm în baza unei relaţii de prietenie şi respect reciproc. Şi pentru că Turcia este ultima ţară în care ajunge acest gazoduct, astfel de întruniri sunt foarte importante pentru noi”, a menţionat directorul departamentului de dispecerat al Turciei, Murat Kocac.  

„Noi avem un scop strategic de a asigura transportarea gazului natural în siguranţă către consumatori. De asta este foarte important să sincronizăm lucrările de reparaţie a reţelei. Acest lucru va minimaliza reducerea cantităţii de gaz dar şi va permite intervenţia la timp în anumite situaţii, pentru ca consumatorul să nu simtă schimbări în procesul de livrare”, a menţionat reprezentantul departamentului de dispecerat al Rusiei, Vladimi Khalatin.

Pentru consumul intern, anul trecut, Republica Moldova a importat  trei miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Comentarii