Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

09 Oct. 2020 / 19:12

Importatorii din Croaţia, interesaţi de fructele şi strugurii din Moldova

Consumatorii din Croaţia sunt interesaţi să procure fructe proaspete şi struguri de masă din Republica Moldova. Recent, în cadrul unei iniţiative de promovare a fructelor şi strugurilor moldoveneşti în Europa Centrală şi de Est, lansată de Centrul Regional de Consultaţii în Business (CRCB) în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) cu genericul „Meet your importer” (Cunoaşte-şi importatorul), a fost lansat un video informativ pentru agricultorii din Moldova despre piaţa şi importatorii croaţi.

Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, promovarea fructelor şi strugurilor produşi în Moldova în ţări din Europa Centrală şi de Est a început în 2019, prin organizarea diferitor întruniri şi misiuni comerciale. În rezultatul acestor activităţi, strugurii de soiul Moldova au ajuns pe rafturile magazinelor din Croaţia şi din Slovenia.

Tatiana Burca, specialist marketing, proiectul USAID/APM, afirmă că pe piaţa din Croaţia, Slovenia, Polonia există loc pentru fructele şi strugurii din Moldova, iar antreprenorii din Europa Centrală vor să importe din Republica Moldova, dar este necesar să respecte mai multe condiţii. Printre acestea se numără: calibrul 18+, ciorchine verde, ambalare în lăzi de lemn a câte opt kg cu logo imprimat şi prevăzute cu generatoare de dioxid de sulf pentru păstrarea strugurilor, iar certificatele GLOBALG.A.P. şi GRASP constituie un avantaj. Totodată, strugurii care nu respectă aceste criterii vor fi trataţi ca fiind de calitate inferioară şi vor fi comercializaţi la un preţ corespunzător. Cu referire la criteriile solicitate de importatorii croaţi pentru prune, se regăseşte calibrul 30+ şi ambalare în lăzi din lemn cu logo imprimat a câte nouă kg. Ca şi în cazul strugurilor, certificatele GLOBALG.A.P. şi GRASP constituie un avantaj.

Conform datelor statistice, în 2019 Croaţia a importat din Republica Moldova 619 tone de prune în valoare de circa 300 mii de dolari şi peste 160 de tone de struguri de masă în valoare de circa 151 mii de dolari. În 2020, sezonul comercial pentru prune şi struguri abia începe, iar prin intermediul USAID/APM deja au fost livrate în Croaţia 20 de tone de prune.

Comentarii