Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

17 Ian. 2020 / 14:04

În ce condiţii ar putea fi anulat ordinul de majorare a tarifului la transportul interurban

Tariful la călătoria cu transportul public în Chişinău nu va fi majorat. Asigurarea vine din partea şefului statului, Igor Dodon, şi a fost făcută în cadrul celei de a şasea emisiuni „Preşedintele răspunde”. Şeful statului a precizat că Guvernul ar trebui să găsească soluţii de a compensa aceste tarife pentru persoanele din categoriile social-vulnerabile.

„Eu am discutat cu primarul general, ştiţi că avem un dialog foarte bun. Noi am discutat cu primarul şi nu va fi nici un fel de majorări ale tarifului la tansport”, a spus Igor Dodon.

De asemenea, preşedintele a explicat că majorările operate, la începutul acestui an, la călătoria în transportul interurban de călători au fost efectuate din motive economice. Aceste tarife nu au fost majorate timp de 7 ani, în timp ce preţul la combustibil a crescut. În acelaşi timp, şeful statului susţine că până la 1 februarie transportatorii trebuie să asigure calitatea serviciului prestat.

„Ultima dată actualizarea tarifelor în 2013, adică acum şapte ani. Din 2013 până acum s-a majorat preţul la combustibil, s-a majorat preţul la reparaţia automobilelor, s-a majorat chiar preţul impozitelor pe drumuri. Şi transportatorii au ridicat întrebarea de ce nu actualizaţi şi voi cât de cât aceste tarife. Guvernul le-a dat termen transportatorilor până la 1 februarie să se conformeze în ceea ce ţine de calitatea serviciilor. Dacă nu se conformează atunci acest ordin va fi anulat”, susţine şeful statului.

După conformare, pasagerii ce vor călători cu un mijloc de transport de categoria II vor trebui sa achite 60 de bani/km, iar pentru categoria confort vor achita 70 bani/km. Transportatorii privaţi din capitală au expediat recent o cerere prin care roagă administraţia locală să reexamineze tariful, care potrivit lor, ar trebui sa fie de 10 lei, conform metodologiei. Ei motivează că din 1 950 de microbuze, care activau în anul 2014, în prezent au rămas 780.

Comentarii