Ştiri

Sursa imaginii: moldova news.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

11 Iul. 2019 / 10:58

În ultimii cinci ani, numărul populaţiei Republicii Moldova s-a redus cu circa 190 de mii de oameni

În ultimii cinci ani, numărul populaţiei Republicii Moldova s-a redus cu circa 190 de mii de oameni. În 2019 populaţia ţării noastre a ajuns la 2 milioane 680 de mii. Sunt datele Biroului Naţional de Statistică, pentru perioada 2014-2018, calculate în conformitate cu standardele internaţionale şi recomandările ONU. Pentru prima dată au fost prezentate date despre migraţia internaţională a populaţiei ţării, relatează Mesager.

Datele arată dacă în 2014 populaţia ţării cu reşedinţa obişnuită constituia 2 milioane 870 de mii, atunci în 2019 cifrele arată 2 milioane 680 de mii de oameni, în descreştere cu aproape 190 de mii pe parcursul a cinci ani. Din numărul total al populaţiei circa 48 la sută sunt bărbaţi, iar 52 la sută sunt femei.

Potrivit experţilor, în ultimii ani locuitorii ţării au migrat masiv. Datele pe 2017 arată că din ţară au emigrat în jur de 160 de mii de persoane, in timp ce au imigrat doar 110 mii.

„Grupele de vârstă care migrează cel mai mult sunt tinerii, 20-24, 25,29 de ani, care văd, probabil, alte oportunităţi peste hotarele ţării. Micşorarea la vârstele de la 30 la 55 de ani este un efect cumulativ al migraţiei, ei au migrat nu toţi în ultimii ani , dar au migrat de mai mult de câţiva ani. Avem o migraţie a familiilor întregi şi un alt motiv de micşorare a numărului copiilor este faptul că deja copii se nasc peste hotare”, a declarat şefa direcţiei recensământ din cadrul BNS, Valentina Istrati.

„Dacă e să ne referim la partea de est a ţării noastre, cu părere de rău acel segment nu este controlat şi nu a permis estimarea populaţiei sau migraţiei populaţiei în baza datelor pe care le-am obţinut de la inspectoratul general al poliţiei de frontieră. Aici nu este sfârşitul, noi am obţinut doar un bloc de date, foarte importante, dar acei indicatori statistici socio-economici, care derivă din datele cu privire la populaţie urmează să fie recalculaţi”, a spus directorul general al BNS, Vitalie Valcov.

Pentru a revizui numărul populaţiei Republicii Moldova au fost alocate 50 de mii de euro, bani oferiţi de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

„Formularea politicilor publice şi planificarea finanţărilor trebuie să aibă la bază date oficiale actualizate precise la fel, este vital ca indicatorii să fie aliniaţi la cerinţele şi practicile internaţionale”, a menţionat directorul agenţiei elveţiene, Caroline Tisot.

Noile date au fost calculate prin intermediul proiectului „1Consolidarea Sistemului Statistic Naţional”.

 

 

Comentarii