Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

19 Ian. 2020 / 14:43

Ion Chicu: Vom cere încă o dată anularea concesionării Aeroportului Chişinău

Guvernul de la Chişinău va cere încă odată anularea concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, prim-ministrul Ion Chicu a declarat că firma concesionară a Aeroportului nu şi-ar fi îndeplinit angajamentele investiţionale, ceea ce dă temei autorităţilor să ceară rezilierea contractului. În acelaşi timp, şeful Executivului spune că tot mai mulţi cetăţeni aleg să călătorească cu avionul şi nu cu maşina sau trenul, iar din acest considerent este necesară construcţia a încă două aeroporturi, relatează Moldova 1.

„Guvernul are două căi de atac asupra acestui contract. Noi nu suntem satisfăcuţi şi noi nu vrem să continuăm cu concesionarea mai departe. Prima cale de atac a fost declararea nulităţii însăşi a contractului pe baza faptului că a fost încheiat ilegal. A doua cale de atac şi posibilitatea rezilierii este evaluarea îndeplinirii de către Avia Invest a obligaţiunilor de investiţii”, a declarat premierul.

Potrivit lui Chicu, Guvernul a făcut deja o analiză a oamenilor care ar putea călători prin intermediul unui aeroport ce urmează a fi construit în nordul ţării.

„Uitaţi-vă la dinamica pasagerilor. Chiar şi Aeroportul Internaţional Chişinău a atins 2,8 milioane. Se deschid rute noi. Uitaţi-vă la compania low cost ungară. În fiecare lună deschide rute noi. Sunt pasageri, noi avem mulţi cetăţeni de-ai noştri care vin cu avionul, nu cu maşinile şi trenul. Avem mai mare interes al cetăţenilor străini care vin în Republica Moldova. Fără dezvoltarea acestei infrastructuri nu putem spera la dezvoltarea sectorului de turism”, a spus Ion Chicu.

Anterior, Ion Chicu a solicitat finalizarea până la 1 februarie a evaluării modului în care Avia Invest, compania care gestionează Aeroportul Internaţional Chişinău, îşi onorează obligaţiunile contractuale.

Amintim că la 23 decembrie, miliardarul Andrei Goncearenko a devenit, oficial, beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest”, care deţine 95% din Avia Invest.

Comentarii