Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

04 Iun. 2019 / 18:38

La Chişinău s-a desfăşurat Forumul reprezentanţilor Uniunii Cooperativelor de Consum

Moldova va fi susţinută în toate organismele internaţionale pentru a beneficia de cele mai înalte standarde la capitolul producere, comercializare şi prestare a serviciilor. Sprijinul vine din partea Alianţei Internaţionale a Cooperaţiei de Consum, a cărei preşedinte, Ariel Guarco, a participat astăzi, la Chişinău, la Forumul reprezentanţilor Uniunii Cooperativelor de Consum. El a dat asigurări că mai mulţi antreprenori moldoveni vor beneficia în scurt timp de schimburi de experienţă în cele mai bune instituţii din lume, relatează Mesager.

Ion Toma administrează în Chişinău un combinat de producere, care activează în baza achiziţiilor de produse agricole din toată ţară. În mare parte este vorba de miere de albini, nuci şi struguri.

„Numai în 2018 am colectat peste 250 de tone de miere. Am exportat în Macedonia, Cehia, România, Germania. Una dintre cele mai mari probleme-antibioticele, nu sunt tratate corect albinele de apicultori, nu este o conlucrare între apicultori şi producători de fructe, legume. În toată UE ei coordonează timpul, pe câte zile... că albinele să nu fie pe terenul respectiv”, a declarat administratorul combinatului din Chişinău, Ion Toma.

Potrivit antreprenorilor, asocierea în cadrul Uniunii Cooperativelor de consum permite pregătirea mai calitativă a produselor pentru export, dar şi organizarea mai uşoară a comerţului cu amănuntul şi serviciilor de alimentaţie publică, în ţară.

„Dispunem de 345 de angajaţi care se ocupă în toate sferele de activitate, au un loc de muncă stabil, salariul mediu de 4,5 mii lei odată ce o să atragem investiţii străine o să ne dezvoltăm, o să avem oameni mai mulţi la lucru”, a declarat preşedintele filialei Străşeni, Vasile Grosu.

„Ne dorim să dezvoltăm tehnologiile în comerţ, tehnologiile din producere şi alimentaţie publică. Asta ar da posibilitate de a micşora costurile la producere, de a îmbunătăţi serviciile pe care le acordăm”, a spus antreprenorul din Cahul, Petru Caraciobanu.

Numai din comerţul cu amănuntul, cooperativele de consum au o cifra de afaceri de peste un miliard de lei.

„Suntem disciplinaţi în ceea ce priveşte plăţile impozitelor, salariilor, sunt şi multe problemele pe care vrem să le rezolvăm. Atragerea proiectelor investiţionale, în ceia ce ţine de o conlucrare mai bună cu administraţia publică locală şi centrală. Suntem recunoscători că guvernul ne-a creat condiţii normale de dezvoltare este slăbită presiunea impozitarea, fiscală”, a declarat preşedintele Uniunii Cooperaţiei de Consum, Vasile Carauş.

Aderarea la Alianţa Internaţională a cooperaţiei de consum oferă posibilitatea de a face schimb de experienţă cu cei mai mari specialişti din lume.

„Avem rolul pe plan global de a promova interesele membrilor noştri, de ai instrui şi de a facilita dialogul cu Naţiunile Unite, cu Comisia Europeană, cu Organizaţia Mondială a Muncii. Vom crea un dialog stabil pentru că Moldova să poată soluţiona provocările cu care se confruntă”, a declarat preşedintele AICC, Ariel Guarco.

Ariel Guarco a avut astăzi şi o întrevedere cu premierul Pavel Filip.

„Am luat multe măsuri astfel încât să stimulăm mediul de afaceri şi tot să se întâmple pe dimensiunea economică, de aceea împreună cu echipa guvernamentală am aprobat şi am elaborat multe reforme care au fost puse în aplicare pentru mediul de afaceri, am început de la reforma regulatorie cu instituţiile cu funcţii de control care le dădea antreprenorilor multe bătăi de cap şi până la reforma fiscală”, a spus premierul, Pavel Filip.

Alianţa Cooperatista Internaţională are peste trei milioane de reprezentanţe şi cooperative membre, cu peste 250 de milioane de angajaţi, care reprezintă 10 la sută din populaţia angajată din lume.

Comentarii