Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

12 Feb. 2020 / 18:39

Mai mulţi activişti cer instituirea unui moratoriu la privatizarea „Metalferos”

Un moratoriu cu privire la privatizarea întreprinderilor de stat a fost cerut astăzi în cadrul unei conferinţe de presă de mai mulţi activişti din Republica Moldova. Iniţiativa de privatizare a întreprinderilor de stat este alarmantă şi ar putea ascunde multe probleme, a menţionat Juristul şi activistul civic, Ştefan Gligor.

„În ultimele trei decenii prin administrarea frauduloasă a prorietăţii de stat, prin concesionări frauduloase au fost delapidate miliarde de lei. Cu privire la privatizarea „Metalferos” în opinia noastră este una alarmantă. Noi considerăm că în spatele acestei iniţiative se ascund interese personale de îmbogăţire ilicită. Noi considerăm că este vorba despre transferarea unui monopol de stat în mâini private cu valorificarea ulterioară a mijloacelor financiare enorme, care sunt stoarse din această companie de stat”, a spus Ştefan Gligor.

 „În anul 2013, şeful Inspectoratului Fiscal de atunci, domnul Vicol a spus că în cinci luni de la Metalferos s-au furat cca 700 milioane de lei.  Acest monopol în 17-18 ani ajunge la o fraudă mai mare decât miliardul furat. Noi optăm pentru instituirea unui moratoriu la privatizările de acest gen”, a spus jurnalistul Victor Cioban.

Privatizarea acestor întreprinderi este necesară pentru ca activitatea lor nu este eficientă şi nu aduce profit statului a menţionat, în cadrul emisiunii „Viaţa publică” de la postul public de radio, premierul Ion Chicu

„Avem active al statului care dn păcate nu generează profit, nu sunt gestionate efficient şi stau poate doar la cheremul unor administrator. Iar în cazul în care aceste întreprinderi ale statului intră în probleme, generează pierderi, cunoaşteţi foarte bine a cui este durerea de cap, aceste datorii vin la stat”, a remarcat Ion Chicu.

Comentarii