Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

26 Iun. 2019 / 18:02

Maia Sandu, la întrevederea cu misiunea FMI: Priorităţile noastre sunt eliminarea corupţiei şi funcţionarea eficientă a instituţiilor statului

Premierul Maia Sandu a accentuat în cadrul discuţiei că la Chişinău există voinţa politică necesară pentru a asigura curăţarea completă a instituţiilor statului de persoane corupte, reformarea autentică a justiţiei şi edificarea unor structuri de stat eficiente în care cetăţenii să aibă încredere. „Este important să avem o procuratură independentă şi profesionistă care să pună capăt schemelor de corupţie, să identifice persoanele implicate în fraudă şi să sancţioneze toţi vinovaţii. Vrem să ne asigurăm că, orice se va întâmpla pe scena politică în viitor, nu va mai fi posibilă subordonarea instituţiilor intereselor politice sau economice”, a adăugat Maia Sandu.

Şeful misiunii FMI, Ruben Atoyan, a declarat că FMI a monitorizat foarte atent situaţia din Republica Moldova şi că îşi manifestă toată deschiderea pentru a ajuta Republica Moldova, menţionând că programul cu FMI a fost suspendat ca urmare a Legii amnistiei fiscale din 2018 şi a pachetului legislativ privind reforma fiscală.

Reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi implementarea prevederilor Memorandumului de politici economice şi financiare vor permite Republicii Moldova să primească ultimele două tranşe din programul de finanţare din partea FMI, în sumă totală de cca 66 milioane de dolari SUA. Programul autorităţilor cu FMI prevede menţinerea stabilităţii economice şi financiare prin curăţarea sectorului financiar, consolidarea cadrului de reglementare şi supraveghere, asigurarea unei creşteri economice mai mari şi sustenabilităţii finanţelor publice.

Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a menţionat că niciun ban din frauda bancară nu a fost recuperat şi că pentru a putea investiga această schemă de proporţii este nevoie de oameni curajoşi, gata să lupte pentru curăţarea instituţiilor de toate schemele şi de toţi cei implicaţi în fraudă.

Premierul Maia Sandu a subliniat, de asemenea, necesitatea de a susţine oamenii cu venituri mici. „În ultimii ani, am mers aproape în fiecare sat din Moldova. Am văzut multă sărăcie. Trebuie să ne asigurăm că oamenii acestei ţări nu vor mai plăti pentru actele de corupţie comise de anumite grupuri de interese”, a precizat premierul.

La întrevedere au participat Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, Guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, şi consilierul Prim-ministrului, Vlad Kulminski.

Comentarii