Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

19 Mar. 2020 / 12:03

Măsuri de susţinere a mediului de afaceri

Guvernul va aproba în câteva zile un proiect de lege ce vizează unele măsuri de susţinere a mediului de afaceri. Astfel, va fi introdus moratoriu asupra tuturor controalelor de stat, pe perioada stării de urgenţă. În această perioadă, se va suspenda controlul fiscal, financiar, privind calitatea produselor, parametrii tehnologici sau cerinţelor specifice pentru genul de activitate desfăşurat, precum şi controlul privind respectarea normelor de protecţie a muncii. Totodată, se propune anularea obligativităţii efectuării auditului obligatoriu al situaţilor financiare individuale pentru anul 2019 pentru entităţile economice mijlocii şi mari.

De asemenea, achitarea impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător pentru primul trimestru al anului 2020 se va efectua până la data de 25 iunie 2020. În acelaşi context, declararea şi achitarea impozitului pe venit pentru anul 2019 de către (1) întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărăneşti (de fermier), neplătitori de TVA, cu pînă la 3 salariaţi şi de către (2) agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (regimul IVAO), se va efectua până la 25 aprilie 2020.

Tot în perioada stării de urgenţă, termenul de examinare a cazurilor de încălcare a legislaţiei fiscale şi vamale sau de examinare a contestaţiilor fiscale şi vamale care a survenit în perioada stării de urgenţe declarate, se va prelungi cu 30 de zile.

În acelaşi timp, începând cu 1 mai 2020 va fi redusă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA.

Menţionăm că, Centrul Unic de Apel a Serviciului Fiscal de Stat va prelua întrebările agenţilor economici privind activitatea acestora pe perioada stării de urgenţă declarate.

Comentarii