Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Svetlana Cojocaru

Ştiri / Economic

09 Aug. 2019 / 18:30

Măsuri fiscale aprobate de Guvern

Tichetele de masă vor fi impozitate, iar moldovenii cu venituri mai mari de 360.000 de lei anual nu vor mai avea parte de scutiri personale. Guvernul a aprobat astăzi mai multe modificări la Codul fiscal şi la alte acte legislative, relatează Mesager.

Acestea vizează eliminarea scutirii personale pentru persoanele fizice care au venituri mai mari de 360.000 de lei anual. Ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţă, a menţionat că, în 2018, un număr de 4891de persoane au avut un venit anual mai mare de 360 de mii de lei. Totodată, persoanele cu venituri lunare de peste 30 de mii de lei vor plăti un impozit lunar suplimentar, în mărime de 240 de lei.

Potrivit IPN, o altă măsură fiscală ţine de creşterea de capital: veniturile din procurarea-vânzarea activelor de capital urmează a fi impozitate în modul general stabilit – 100% pentru persoane juridice şi 50% pentru persoane fizice, inclusiv cele care nu desfăşoară activitate de întreprinzător. Persoanele care îşi vând locuinţele în care locuiesc timp de 3 ani sunt scutite de achitarea impozitului pe venit de la creşterea de capital.

Se majorează şi taxele pentru poluarea mediului, până la 20%, fapt care, potrivit Ministerului Finanţelor, va încuraja investirea în sisteme de reciclare şi va descuraja poluarea.

Documentul aprobat de Guvern prevede şi aplicarea pentru tichetele de masă a contribuţiilor de asigurări sociale achitate de angajator (18%) şi angajat (6%).

Potrivit Ministerului Finanţelor, aplicarea acestor măsuri vor aduce în ansamblu venituri suplimentare la buget 1 mlrd lei.

Comentarii