Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

23 Sep. 2020 / 16:20

Măsurile pentru susţinerea sectorului agricol afectat de calamităţile naturale au intrat în vigoare

Măsurile bugetar-fiscale pentru susţinerea sectorului agricol afectat de calamităţile naturale au intrat în vigoare. Este vorba despre modificarea Regulamentului privind modul de subvenţionare a dobânzilor la creditele bancare contractate în perioada 1 mai–31 decembrie 2020 şi a Regulamentului privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA şi înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară. Aceste măsuri sunt orientate către producătorii agricoli afectaţi de calamităţile naturale în sezonul agricol din acest an.

Potrivit Ministerului Finanţelor, legea instituie condiţii mai favorabile de aplicare la programul de subvenţionare a dobânzilor şi la programul de rambursare a TVA de către producătorii agricoli afectaţi de calamităţile naturale. Astfel, mărimea sumei pasibile rambursării TVA cu suma impozitului funciar calculat şi declarat a fost majorată, iar condiţia de achitare a impozitelor salariale pentru a beneficia de rambursarea TVA a fost exclusă. De asemenea, a fost micşorat de la 25 la 15 zile termenul de rambursare a TVA de către Serviciul Fiscal de Stat şi Trezoreria de Stat.

La fel, legea prevede subvenţionarea dobânzilor achitate indiferent de perioada contractării creditelor. Achitarea subvenţiei se efectuează pentru dobânzile achitate începând cu 1 mai 2020 şi până în luna decembrie 2020 inclusiv.

De asemenea, a fost instituit moratoriu asupra controalelor fiscale până la 31 decembrie 2020. Excepie fac controlul efectuat în legătură cu restituirea/rambursarea impozitelor, taxelor şi a altor plăti de la bugetul public naţional şi controlul necesar pentru concretizarea cuantumului creanţelor statului în cadrul procesului de insolvabilitate sau de lichidare a persoanelor fizice sau juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător.

Cererile de subvenţionare a dobânzilor şi de rambursare a TVA în condiţii favorabile pot fi depuse de către producătorii agricoli afectaţi de calamităţile naturale, începând de astăzi, la Direcţia generală de administrare fiscală de la locul de deservire sau la Direcţia generală administrare contribuabili mari a Serviciului Fiscal de Stat, după caz, atât în format electronic, cât şi pe hârtie.

Producători agricoli afectaţi de calamităţile naturale sunt consideraţi agenţii economici care au suportat pierderi ale producţiei agricole de peste 50%, pe o suprafaţă de minimum 30% din totalul terenurilor deţinute în folosinţă şi/sau posesie, ca urmare a calamităţilor naturale produse în anul 2020, determinate conform actelor de constatare aprobate de comisiile pentru situaţii excepţionale.

Comentarii