Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

30 Oct. 2019 / 19:48

MDARM: Dezastrele naturale aduc prejudicii economice

Dezastrele naturale aduc ţării prejudicii economice anuale de aproximativ 2% din Produsul Intern Brut. Printre cele mai expuse intemperiilor este sectorul agricol cu 14 la sută din PIB şi o treime din forţa de muncă ocupată. În acest sens, autorităţile de la noi, de comun cu partenerii externi de dezvoltare spun că schimbările climatice ar putea deveni ireversibile, iar soluţia ar fi adaptarea sectoarelor economiei la noile realităţi, relatează Mesager.

Responsabilii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, spun că ţara noastră depune eforturi considerabile pentru a contribui la salvarea mediului de la schimbările climatice.

„Avem strategia privind adaptarea la schimbările climatice şi planul de acţiuni, care e până în 2020 şi ea abordează şase domenii prioritare în care au fost integrate anumite măsuri, pentru a se adapta acestui domeniul la schimbările climatice, domeniile fiind, resursele de apă, sectorul forestier, sectorul energetic, sănătatea, transportul. Republica Moldova nu are ca şi ţară nemijlocit nu contribuie atât la nivel global prin gazele cu efect de seră pe care le emană, însă de efectele schimbărilor climatice nimeni nu este păzit”, a declarat Iuliana Cantaragiu, secretar de stat, MADM.

Iar partenerii europeni dau asigurări că vor susţine financiar în continuare cele şase ţări membre ale Parteneriatului Estic în planificarea adaptării la schimbările climatice.

„Până în prezent, UE a sprijinit Republica Moldova în mai multe domenii, vorbim şi de ajutorul autorităţilor în diminuarea schimbărilor climatice. Astfel, a fost oferit ajutor oamenilor, în special celor din agricultură”, a spus Marco Gemmer, şeful secţiei proiecte, Delegaţia UE în Moldova.

„Schimbările climatice sunt o realitate. Comunitatea globală vine să ofere suport prin diferite programe de dezvoltare, pentru ca cele şase ţări, membre ale Parteneriatului Estic să abordeze impactul advers şi să se adapteze la schimbările climatice”, a spus Dima Al-Khatib reprezentantul PNUD, Moldova.

Prin implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Moldova şi-a asumat mai multe angajamente referitoarer la schimbările climatice. Ţara noastră a elaborat şi aprobat în 2014 Strategia de adaptare la schimbarea climei şi Planul de acţiuni pentru implementarea acestuia.

În 2020 va fi lansat procesul de elaborare a Planului Naţional de Adaptare Doi, finanţat de Fondul Verde pentru Climă.

Comentarii