Ştiri

Sursa imaginii: bizlow.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

05 Feb. 2019 / 14:32

Moldova IT Park, la un an de activitate: 346 de rezidenţi şi venituri de aproape 2 miliarde de lei

346 de companii autohtone şi străine din domeniul tehnologei informaţiei au aderat în anul 2018 la primul parc IT din ţara noastră, creat la iniţiativa premierului Pavel Filip. Conform rezultatelor preliminare, în anul precedent, venitul din vânzări a ajuns la aproape 2 miliarde de lei. „Pentru Republica Moldova domeniul IT este unul de perspectivă. Fiind o ţară mică, nu trebuie să producem doar braţe de muncă, trebuie să pregătim specialişti pentru industrii cu valoare adăugată înaltă”, a spus Pavel Filip.

În primul an de activitate, peste 6600 de persoane au fost angajate în companiile din cadrul Moldova IT Park. Salariul mediu al acestora ajunge la aproape 26 de mii de lei. În această perioadă, exporturile rezidenţilor au crescut până la 600 milioane de lei în trimestrul IV de activitate, iar numărul companiilor cu capital străin a ajuns la 96.

Moldova IT Park rămâne în continuare o platformă atractivă pentru rezidenţi. Printre facilităţile acordate se numără achitarea impozitului unic în mărime de 7% din venitul din vânzări, precum şi eliminarea barierelor birocratice. De asemenea, parcul oferă un regim virtual de funcţionare - rezidenţii acestuia îşi pot desfăşura activitatea şi beneficia de facilităţile acordate chiar din propriile oficii sau reşedinţe, după o înregistrare prealabilă.

Primul parc IT din Republica Moldova şi-a început activitatea la 1 ianuarie 2018, fiind fondat pe un termen de 10 ani. În această perioadă, numărul rezidenţilor parcului urmează să ajungă la circa 500 de companii IT. Printre obiectivele stabilite sunt atragerea investiţiilor locale şi străine, crearea noilor locuri de muncă, pilotarea unor servicii noi şi, ca urmare, impulsionarea creşterii industriei tehnologiei informaţionale.

Comentarii