Ştiri

Sursa imaginii: podul.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

12 Noi. 2019 / 21:00

Moldova va cumpăra gaze naturale din Rusia şi în anul viitor

Republica Moldova va cumpăra gaze naturale din Federaţia Rusă şi în anul care vine. Autorităţile de la Chişinău au reuşit să negocieze un nou contract cu Gazprom şi acesta va fi semnat în zilele ce urmează. Asigurarea a fost dată de preşedintele Igor Dodon la emisiunea „Moldova în Direct” de la postul de televiziune Moldova 1.

Igor Dodon a dat asigurări că şi în cazul în care Rusia nu va livra gaze Ucrainei, Moldova va putea primi gazele ruseşti prin conducta turcească. În acelaşi timp ,preşedintele a dat asigurări că preţul pentru consumatorii finali nu va fi majorat, ci dimpotrivă, ar putea scădea în special în cazul în care ţara va primi gaze prin Ucraina.

„Chiar azi conducerea Moldovagaz a avut o întrevedere la Alexeevca, la nord, unde are loc interconectarea sistemului de gazificare a Moldovei cu cel al Ucrainei şi au găsit soluţii. Preţul final pentru consumatorul final, sarcina mea, ca să nu fie majorat, nu a fost majorat acum toamna şi am promis că nu se vor majora după discuţiile care le-am avut cu Putin şi problema am rezolvat-o. Acum sarcina mea este preţul de livrare pentru Republica Moldova să fie în scădere, şi eu mă ocup de acest lucru. Dacă se va micşora preţul de intrare, evident se va micşora şi preţul pentru consumatorii finali. Lucrăm în această direcţie”, a declarat Igor Dodon.

Recent, Igor Dodon anunţase că noul contract cu Gazprom pentru perioada 2020-2022 prevede condiţiile furnizării gazelor naturale pentru consumatorii Republicii Moldova prin trei modalităţi de alternativă: la hotar cu Federaţia Rusă şi Ucraina (Staţia de Măsurare Gaze (SMG Sudja, SMG Valuiki), la hotar cu România şi Ucraina (SMG Isaccea şi SMG Orlovka), în alte puncte de intrare în sistemul de gaze al Ucrainei, prin culoarul transbalcanic, la hotarul de vest cu ţările UE. 

Comentarii