Ştiri

Sursa imaginii: odimm.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

20 Noi. 2020 / 20:51

Nouă companii gestionate de femei au primit granturi pentru dezvoltarea afacerilor

Îşi doresc să-şi dezvolte afacerile şi să extindă exporturile. Vorbim de nouă femei antreprenoare de la noi din ţară, care vor primi suport financiar în cadrul  programului „Femei în afaceri", gestionat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Astfel, în zonele rurale vor fi create 65 de noi locuri de muncă. Suma maximă de care au putut beneficia antreprenoarele este de un milion 649 mii de lei, relatează Mesager.

Lilia Ranogaeţ este directorul unei fabrici de confecţii de haine pentru femei, care la scurt timp după declanşarea crizei sanitare şi-a reprofilat activitatea şi a început să producă echipament de protecţie pentru personalul medical din prima linie. Antreprenoarea îşi doreşte să sporească capacitatea de producere a întreprinderii, iar cu ajutorul creditului nerambursabil va achiziţiona utilaj performant.

„Am reuşit să punem pe piaţa Republica Moldova aceste produse care erau de înaltă necesitate şi de o importanţă foarte mare. În acelaşi timp, întreprinderea nu şi-a pus scopuri de a câştiga, vindeam produsele la diferite fundaţii internaţionale. Din profitul obţinut în acea perioadă am făcut donaţii la mai multe spitale”, a menţionat Lilia Ranogaeţ, antreprenoare.

Şi Elena Vetrici din Chirileni, Ungheni, a participat la program pentru a cumpăra un set de utilaj modern pentru procesarea gojilor. În prezent, ea deţine o plantaţie care se întinde pe şase hectare.

„O să facem suc şi dulceţuri, la baza cărora vor fi anume pomuşoarele de goji, dar vom avea şi o diversitate unde vor fi un amestec de pomuşoare, precum căpşună, zmeură, afină. Este o afacere de familie, avem şi trei angajaţi permanenţi”, a spus Elena Vetrici, antreprenoare.

La această etapă a programului "Femei în afaceri" au concurat 90 de antreprenoare. Au obţinut finanţare nouă proiecte investiţionale. 

„Această activitate reprezintă ultima etapă a programului "Femei în afaceri", care presupune a acorda ajutor femeilor care au dezvoltat o afacere profitabilă, sustenabilă în Moldova, ţintesc pieţele externe şi au viziuni şi idei strategice de lungă durată de îmbunătăţire a produsului, de promovare pe pieţele externe”, a menţionat Iulia Costin, director ODIMM.

„Pe parcursul săptămânii, noi am semnat şi mai mult de 120 de granturi pentru un program care se numeşte: Digitalizarea economiei. Avem şi alte programe, star-upuri în IT, unele instrumente care au fost preconizate ca măsuri anti-COVID, post-COVID”, a declarat Anatol Usatîi, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul programului peste 700 de femei au fost instruite în domeniul antreprenorial, iar 480 au beneficiat de granturi mici.

Comentarii