Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

16 Ian. 2021 / 16:30

O nouă scumpire a carburanţilor

S-au scumpit carburanţii. Unele staţii PECO din capitală au afişat preţuri mai mari în medie cu un leu la benzină şi motorină. Experţii economici susţin că, aparent, scumpirile se produc din cauza majorării din 2021 a accizelor la carburanţi, dar şi din cauza anticipării creşterii preţului petrolului la bursele internaţionale. Precizăm că ultima dată scumpirea s-a produs în data de 6 ianuarie 2021. În primele zile ale anului, preţul petrolului la bursele internaţionale a crescut cu peste 5% şi a urcat la circa 54 de dolari barilul pe 6 ianuarie, relatează Mesager.

 Efim Digor conduce automobilul de peste 15 ani. Bărbatul consideră că scumpirea carburanţilor îi va determina pe şoferii de microbuze să ceară majorarea taxei pentru călătorie, iar acest lucru îl va afecta, deoarece el foloseşte maşina doar în afara oraşului.

„Eu folosesc automobilul destul de rar, adică mai mult ca să mă duc în sat la soţie, dar aşa folosec transport public, dar vă spun persoanele care folosesc deseori, îndeosebi taximetrişti o să-i deranjeze şi respectiv o să vreie să fie un tarif mai scump, iaca atunci pe mine o să mă afecteze, adică dacă nu o să mai fie 3 lei ,dar 5 lei, tare o să afecteze pentru că eu circul de 3-4 ori pe zi”, a spus Efim Digor, şofer.

 Şi alţi şoferi se arată nemulţumiţi de noile preţuri la carburanţi afişate de unele staţii peco din Capitală.

„Cam o să bată la buzunar, o să fie simţitor”;
„Un leu la combustibil nu e aşa mult cu toate că da, el ne afectează. Ne afectează, deoarece salariul este neesenţial şi necorespunzător, asupra bugetului familiei are efect negativ”;
„O să aibă de suferit în primul rând oamenii, fermierii, deoarece peste câteva luni vor începe lucrările agricole de primăvară”, au spus şoferii.

Experţii economici spun că majorările ar putea fi justificate întrucât de la 1 ianuarie a crescut acciza la produsele petroliere cu aproape 9%, ceea ce înseamnă că un litru de benzină costă cu 40 de bani mai mult. Dacă anul trecut pentru fiecare litru de benizină petroliştii plăteau o acciză de 4 lei şi 47 bani, anul acesta valoarea acestei taxe a crescut până la 4 lei şi 87 de bani.

Un alt factor ce a dus la scumpirea carburanţilor, potrivit economistului Veaceslav Ioniţă, este creşterea preţurilor pe piaţa internaţională.

„Teoretic petroliştii au motive de a majora preţul la petrol, dar aicia trebuie să aducem aminte că anul trecut, în plină pandemie, când preţul la petrol, pe pieţele internaţionale a scăzut nu că brusc, dar catastrofal pentru petrolişti, am ajuns la minimum de 25 de ani, petroliştii nu s-au grăbit să scadă preţurile la produsele petroliere şi noi am avut să zicem aşa un preţ neechitabil la produsele petroliere. Simplu spus noi am achitat cu mult mai mult, decât trebuia să achităm”, a declarant Veaceslav Ioniţă.

Asfel, noile preţuri pentru un litru de benzină oscilează între 17 lei 8 bani şi 17 lei 15 bani, iar pentru motorină variază între 14 lei şi 40 de bani şi 14 lei 45 de bani pentru un litru. Anterior, Consiliul Concurenţei a anunţat că va intensifica controlul asupra formării preţurilor la produsele petroliere din Moldova în contextul creşterii acestora pe pieţele internaţionale.

Comentarii