Ştiri

Sursa imaginii: autoblog.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

11 Mar. 2019 / 15:52

Petroliştii din Republica Moldova vor stabili şi vor modifica de sine stătător preţurile

Petroliştii din Republica Moldova vor stabili şi vor modifica de sine stătător preţurile la benzină şi motorină . Este noua metodologie aprobată astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. De fapt este vorba de metodologia veche aprobată încă în 2007 şi aplicată până în aprilie 2016. Preţurile vor fi stabilite de către operatori în funcţie de costurile şi ratele de rentabilitate anuale pe produsele petroliere comercializate pe întreprindere de cel mult 10 la sută, relatează Mesager.

„Sigur că noi o să fim cu ochii pe tot ce se întâmplă în piaţă şi acele modificări care au loc majore pe plan internaţional sau pe plan regional, ele în mod normal imediat trebuie să se regăsească în preţurile care sunt afişate la panou”, a menţionat directorul ANRE, Octavian Calmâc.

„Pentru noi este important ca consumatorul să fie liniştit că autoritatea statului verifică, monitorizează ceea ce se întâmplă pe domeniul produselor petroliere. Odată ce noi liberalizăm parţial piaţa, atunci monitorizarea trebuie să fie mai strictă”, a menţionat directorul ANRE, Ştefan Creangă.

Petroliştii spun că noua metodologie ar putea reduce preţul carburanţilor.

„În prezent preţul este ridicat, pentru că preţurile noastre noi le-am îngheţat, dacă această modificare va intra în vigoare, în următoarele zile, preţul va fi conform celor prezente pe piaţă. Eu cred că vor fi mai joase decât cele pe care le avem acum”, a spus petrolierul Feyruz Isayev.

Şoferii spun că îşi doresc preţuri stabile la benzină şi motorină.

„Un preţ să fie şi gata, nu să se schimbe azi un preţ, mâine altul, deseară altul, să-l mai micşoreze puţin, noi cheltuim, nu facem aceşti bani, dar îi cheltuim pe motorină mai mult”, „Sperăm că o să scadă preţurile, poate a fi un pic de concurenţă între vânzători, cred că în Moldova va avea un impact negativ”, „Probabil că ar trebui preţurile să fie stabilite odată la jumătate de an cel mult, să nu fie schimbări de acestea zilnice, în fiecare zi se schimbă după cum visează unii”, au spus şoferii.

Din 2016, costurile la benzină şi motorină erau stabilite de către ANRE o dată la două săptămâni. În vara anului trecut au fost aprobate noi modificări potrivit cărora Agenţia urma să stabilească preţurile plafon o dată la 3 luni, doar în cazul devierilor mai mari de 10% a cotaţiilor petrolului pe piaţa internaţională. Acum, un litru de benzină este vândut cu cel mult 19 lei şi un ban, iar un litru de motorină cu maximum 16 lei şi 89 de bani.

 

Comentarii