Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

15 Iul. 2020 / 10:14

Guvernul urgentează crearea platformelor industriale multifuncţionale

Urgentarea activităţilor legate de crearea a 16 platforme industriale multifuncţionale în rioanele ţării a fost solicitată astăzi de premierul Ion Chicu la o şedinţă cu mai mulţi factori de răspundere în această chestiune.

Crearea celor 16 platforme are loc în corespundere cu Strategia de industrializare a ţării până în anii 2030. Ele urmează să fie lansate în raioane cu un nivel mai scăzut de industrializare şi în care nu există parcuri industriale sau zone economice libere. Potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI), astfel de raioane sunt Briceni, Donduşeni, Rîşcani, Glodeni, Sîngerei, Şoldăneşti, Floreşti, Teleneşti, Criuleni, Ialoveni, Anenii Noi, Leova, Cantemir, Basarabeasca, Dubăsari, Ocniţa.

La şedinţa de astăzi, premierul a solicitat în special urgentarea activităţilor legate de conectarea zonelor industriale la reţelele de infrastructură şi a măsurilor de atragere a investitorilor în aceste regiuni.

„Guvernul a alocat 50 milioane de lei pentru crearea platformelor industriale. La etapa actuală, avem terenurile identificate. Stabiliţi planuri de acţiuni pentru pregătirea tehnică a fiecărei platforme industriale, astfel încât să avansăm în lansarea acestor zone”, a subliniat Ion Chicu.

În context, a fost accentuată importanţa implicării Agenţiei de Investiţii, birourilor comerciale, a ambasadorilor Republicii Moldova peste hotare, dar şi a diplomaţilor acreditaţi în ţara noastră în promovarea oportunităţilor oferite de platformele industriale.

Totodată, s-a decis crearea unui grup de lucru mixt constituit din specialişti ai MEI, Agenţiei de Investiţii, Ministerului Afacerilor Externe şi Integării Europene, Agenţiei Proprietăţii Publice etc, care vor întocmi un plan comun de acţiuni şi vor monitoriza implementarea lui.

Platformele industriale multifuncţionale reprezintă un instrument de dezvoltare regională a ţării prin contribuţie la dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, implementarea tehnologiilor moderne, dar şi la crearea locurilor de muncă.

Industria asigură aproximativ 14% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova. În acelaşi timp, în prezent, 54% din producţia industrială este concentrată în municipiul Chişinău, iar 12% - în Bălţi. În industrie sunt înregistraţi peste 11% din agenţii economici. Până acum, în ţara noastră au fost constituite 51 de platforme industriale - 10 parcuri industriale şi şapte zone economice libere cu 34 de subzone. 

Comentarii