Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

27 Sep. 2020 / 18:15

Preţul aurului a atins un record istoric la nivel mondial

Preţul aurului a ajuns, în această vară, la un nivel record, trecând de 2.000 de dolari uncia. Odată cu această scumpire fără precedent, experţii încearcă să afle informaţii cât mai exacte privind cantitatea aurului disponibil acum pe piaţă, dar şi cât mai poate fi extras din Pământ, informează Moldova 1.

Aurul este un metal preţios, văzut adesea ca o investiţie, ca o podoabă pentru afişarea statutului social, dar este şi o componentă a produselor electronice.

Producţia totală de aur a fost în 2019 de 3.531 de tone, cu 1% mai puţin decât în 2018, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, fiind prima scădere din 2008.

Cea mai mare sursă de aur din lume este Bazinul Witwatersrand din Africa de Sud, care a dat până acum circa 30% din aurul extras. Alte surse mari de aur sunt mina Mponeng (Africa de Sud), minele Super Pit şi Newmont Boddington (Australia), mina Grasberg (Indonezia) şi minele din Nevada (SUA).

În prezent, China este ţara care produce cel mai mult aur, iar Canada, Rusia şi Peru sunt producători majori.

Deşi sunt găsite noi mine de aur, marile descoperiri şi depozite sunt din ce în ce mai rare. Aşadar, majoritatea producţiei actuale provine din minele vechi, exploatate în ultimele decenii.

În plus, costurile cu extragerea metalului preţios sunt foarte mari, fiind nevoie de multe maşinării şi foarte multă expertiză, dar şi de distrugerea unor zone mari, în subteran şi la suprafaţă.

Acum, 60% din operaţiunile miniere aurifere din întreaga lume sunt de suprafaţă.

Comentarii