Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

24 Aug. 2019 / 20:24

Preţuri mai mari la legume

În prag de toamnă, legumele au devenit delicii scumpe pentru moldoveni. Comercianţii cer pentru legume un preţ de câteva ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar roşiile se menţin la preţul ridicat de până la 30 de lei. Costul legumelor şi fructelor de sezon este justificat de vânzători prin condiţiile meteo aride şi ploile cu grindină din ultima perioadă. Cumpărătorii spun ca nu au de ales şi cumpără atât cât să-şi potolească poftele, relatează Mesager.

Ardeii, vinetele şi castraveţii pot fi cumpăraţi la preturi ce variază între 8-15 lei. Cele mai scumpe însă rămân a fi roşiile. Dacă anul trecut în luna august un kilogram putea fi cumpărat cu 5 lei, cele mai frumoase roşii costă în prezent până la 30 de lei.

„E ieftin încă, după cum a ars tot pe deal e ieftin”. „Au crescut, că anul acesta e secetă, călduri mari, au avut de suferit toate plantele, s-au uscat, a căzut floarea”, spun comercianţii.

Spre deosebire de legume, preţul fructelor este mai accesibil, dar vânzătorii spun că nu au prea mulţi cumpărători.

Deşi se arată mulţumiţi de oferta variată de fructe şi legume de pe piaţă, cumpărătorii spun că preţurile nu corespund posibilităţilor de cumpărare ale oamenilor simpli.

„Preţurile sunt groaznice, mai ales la legume. Comparativ cu anul trecut, sunt de două ori mai ridicate. Pensia o primesc aceeaşi - 1500 de lei, dar preţurile, cum se spune în popor, sunt nebune”. „Cam un pic scump, dar ce să facem,trebuie să mâncăm”, au menţionat cumpărătorii.

Potrivit specialiştilor, explozia preturilor este generată de grindina şi ploile abundente din ultimele două luni.

Comentarii