Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

15 Ian. 2020 / 09:56

Preţurile în Republica Moldova vor fi monitorizate de Guvern

Şeful statului, Igor Dodon, sugerează Executivului să monitorizeze săptămânal evoluţia preţurilor în Republica Moldova, iar o atenţie sporită să fie acordată preţurilor produselor sociale. O declaraţie în acest sens a fost făcută în această dimineaţă de către şeful statului, după şedinţa săptămînală, cu participarea preşedintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi şi a prim-ministrului, Ion Chicu.

„Am discutat referitor la monitorizarea evoluţiei preţurilor în Republica Moldova. Suntem în economie de piaţă şi asta înseamnă că piaţa dictează preţurile, dar asta nu înseamnă că statul nu trebuie să se implice în tot ce ţine de monitorizarea preţurilor”, a menţionat Igor Dodon.

În acest context, el a spus că analiza detaliată săptămânală a preţurilor este o practică foarte bună, iar acest mecanism se aplica în perioada când activa împreună cu Ion Chicu în Guvernul condus de Zinaida Greceanâi.

„În ceea ce priveşte preţurile, într-adevăr am avut un mecanism foarte bun de monitorizare a preţurile cu zece ani în urmă, când lucram în echipă. Acum o să-l restabilim. Este important ca toţi să înţeleagă, inclusiv cei care au venit şi au promis că o să consolideze economia de piaţă în Republica Moldova, că noi suntem într-o economie de piaţă, preţurile sunt libere, noi tindem spre liberalizare. Important este ca organele statului, inclusiv Consiliul Concurenţei să nu admită înţelegeri de cartel. Dar preţurile le stabilesc agenţii economici”, a punctat prim-ministrul Ion Chicu.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în luna decembrie 2019 faţă de noiembrie 2019 au fost înregistrate creşteri de preţuri la mai multe produse alimentare de primă necesitate, comparativ cu aceiaşi perioadă a anului 2018.

 

Comentarii