Ştiri

Sursa imaginii: frulecohnv.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

18 Ian. 2020 / 14:50

Preţurile la produsele alimentare, în atenţia autorităţilor

Preţurile la mai multe legume şi fructele au crescut anul trecut cu peste 50 la sută. Datele au fost făcute publice de Biroul Naţional de Statistică (BNS), care precizează că preţurile pentru produsele alimentare s-au majorat, în medie, cu peste 12 la sută. Pentru a preveni majorările, preşedintele Igor Dodon a propus ca tarifele produselor sociale să fie monitorizate săptămânal de Executiv, relatează Moldova 1.

Potrivit datelor oferite de BNS, anul trecut, dintre fructe, cea mai mare creştere a preţului a fost înregistrat la mere, prune, caise şi piersici, cu aproape 60%.  Iar dintre legume, un salt major a înregistrat preţul la usturoi - cu peste 40%, la castraveţi cu aproape 20%. Şi preţul ouălor de găină a crescut cu peste 37%, iar la cereale - cu peste 17 la sută.

Vânzătorii spun că preţurile au fost dictate de condiţiile climaterice care au afectat culturile agricole. 

Majorările au afectat cel mai mult cumpărătorii, cărora le este dificil să facă faţă ofertei.

Experţii susţin că inflaţia a fost determinată de lipsa unor politici economice eficiente la nivel de stat şi a unui sistem de subvenţionare rentabil în domeniul agriculturii.

„Sectorul agricol este subdezvoltat de o perioadă şi ignorat de altfel de autorităţi, de o perioadă lungă de timp şi acest lucru se vede în viaţa noastră de zi cu zi. Un aspect critic l-am atestat în anul trecut, rata inflaţiei reale a fost de 9 %, nu 7, 5 %, dar inflaţia a fost redusă prin modul care a evoluat preţurile la produsele şi serviciile care sunt limitate de stat”, a declarat Viorel Gîrbu, economist.

Pentru a redresa situaţia,  şeful statului,  Igor Dodon, a propus ca preţurile, în special la produsele sociale, să fie monitorizate săptămânal de Guvern.  

„Suntem în economie de piaţă, regulile spun că piaţa dictează preţurile, dar asta nu înseamnă că, Guvernul, statul nu trebuie să se implice în tot ceea ce ţine monitorizarea preţurilor. Rog domnul prim-ministru să reveniţi la acel mecanism când săptămânal la nivel de prim-vicepremier sau la nivel de prim-ministru se făcea o analiză detaliată a dinamicii săptămânale a preţurilor pe toate tipurilor de produse în Moldova, dar cu accentul pe produsele sociale”, a menţionat preşedintele.

Premierul Ion Chicu susţine că Guvernul ar putea interveni atunci când se vor constata înţelegeri de cartel.

„Noi suntem într-o economie de piaţă, preţurile sunt libere, însă noi putem interveni atunci când se fac înţelegeri de cartel şi se ridică artificial preţurile asupra unor servici sau produse”, a spus prim-ministrul.

Totuşi, anul trecut preţurile au scăzut la unele legume, precum ceapă uscată, morcovul, varză. S-au diminuat tarifele şi la serviciile transportului aerian de pasageri, gazului lichefiat şi a carburanţilor.

Comentarii