Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Economic

12 Aug. 2019 / 19:47

Vinificatorii din ţară se confruntă cu mai multe probleme

Produc mai mult decât reuşesc să vândă şi nu au acces la o piaţă stabilă de desfacere. Sunt principalele probleme cu care se confruntă vinificatorii din ţara noastră care au avut o întrevedere cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale şi Mediului. Autorităţile i-au îndemnat să-şi diversifice producţia, dar şi să se orienteze spre noi pieţe de desfacere, relatează Mesager.

„Una dintre cele mai mari probleme este locul pentru amplasarea viitorului produs deoarece cu părere de rău, foarte multe companii sunt sufocate, adică supra pline de stocuri din anii precedenţi. În activitatea noastră ne confruntăm foarte mult cu deficitul de persoane, adică cu muncitori de rând”, a declarat vinificatorul, Tatiana Climco.

„Rugăm ministerul să intervină ca un protector al industriei vinului în Moldova, este vorba de acordul de liber schimb cu China, care, iarăşi, ne afectează foarte mult exporturile, una dintre pieţele noastre principale, care deja arată scăderi. Avem o mare problemă cu certificarea - costurile şi metodologia sunt absolut neconcurenţiale”, a spus vinificatorul, Cristina Frolov.

„Avem stocuri mari, n-avem unde să exportăm, n-avem o piaţă stabilă de export şi avem probleme cu promovarea vinului. În lume foarte puţini oameni ştiu despre vinul moldovenesc şi este greu să vindem vinul la un preţ bun pentru noi”, a declarat vinificatorul, Gheorghe Francu.

Autorităţile spun că vor depune toate eforturile pentru a redresa situaţia, dar îi îndeamnă pe viticultori să-şi diversifice producţia dar şi să cultive soiri solicitate pe pieţele externe.

„Mesajul nostru către producători este să pună accent pe cercetările pieţelor noi, să identifice stilurile de vinuri care sunt solicitate pe pieţele externe şi să ne reorientăm spre a produce şi a diversifica produsele în acele produse care sunt într-adevăr solicitate pe piaţă”, a spus ministrul Agriculturii, Georgeta Micu.

În Registrul Vitivinicol sunt înregistrate 187 de vinării. Sectorul vitivinicol formează  3,2% din produsul intern brut şi 7,5% din totalul exporturilor din Republica Moldova.

Comentarii