Ştiri

Sursa imaginii: custom.gov.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

09 Ian. 2020 / 12:26

Proces nou de înregistrare în Sistemul Informaţional al Exportatorilor Înregistraţi

Din 1 ianuarie 2020, antreprenorii care exportă mărfuri origine preferenţială a Republicii Moldova în Norvegia şi Elveţia pot beneficia de o procedură simplificată de certificare a originii mărfurilor. Mai exact, aceştia au posibilitatea să confirme originea mărfurilor doar în baza unei declaraţii, aplicată pe un document comercial, se arată într-un comunicat de presă emis de Serviciul Vamal.

De această facilitate urmează să beneficieze agenţii economici care solicită înregistrarea în Sistemul informaţional al Exportatorilor Înregistraţi (REX-System).

Potrivit sursei citate, noua procedură are următoarele avantaje: eliminarea termenului de până la trei zile stabilit pentru eliberarea certificatului de origine, excluderea cheltuielilor aferente perfectării şi eliberării a acestuia, dar şi limitarea contactului direct cu factorul uman.

Serviciul Vamal îndeamnă exportatorii să solicite înregistrarea în Sistemul REX, prin depunerea unei cereri.

Totodată, atenţionăm că, începând cu 01 iulie 2020, la exportul mărfurilor din RM cu origine preferenţială, Elveţia şi Norvegia nu vor mai acorda preferinţe în baza certificatelor de origine Forma A, ci doar în baza înregistrării exportatorilor în Sistemul REX.

Comentarii