Ştiri

Sursa imaginii: Joblist.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

23 Iun. 2019 / 14:37

Produse autohtone la târgul de pomuşoare din capitală

Forfotă mare în sectorul Ciocana al capitalei, unde astăzi are loc tradiţionalul Târgul agro-gastronomic al producătorilor de pomuşoare „Summer Berry Fair”. La aceasta ediţie participă 20 de producători de pomuşoare, de conserve, apicultori, patiseri şi bucătari, iar sute de oameni au făcut cozi pentru a cumpăra bunătăţile autohtone, relatează Moldova 1.

Familia Grosu şi-a transformat un hobby în afacere. La început cultivau mure doar pentru consum propriu, dar acum sunt proprietarii unei plantaţii de 12 hectare în  Holercani, unde cresc cele mai delicioase pomuşoare. Ei au adus la târg mure din soiul Tayberry, care au fost atracţia evenimentului.

Producătorii participanţi la eveniment spun că acest târg le permite să se apropie de consumatori.

„Învăţăm să ne promovăm noi ca şi producători şi să promovăm un produs care, cum să zic, începe să fie din ce în ce mai cerut şi la noi pe piaţa alimentară”, a spus Vitalie Jereghi, apicultor.

Oamenii au fost încântaţi de varietatea produselor, dar şi de calitatea acestora.

„E un festival destul de frumos pentru susţinerea producătorilor autohtoni, produsele noastre sunt cele mai bune din Republica Moldova şi ar fi bine ca să fie permanent organizat, nu numai la început, dar şi pe parcursul verii”. „Îmi place, e foarte variat, îmi place că totul este proaspăt şi exact de la producător”, au menţionat cumpărătorii.

Organizatorii spun ca târgurile de acest fel sunt benefice pentru producători, dar şi pentru cumpărători.

„Scopul este de a familiariza cumpărătorul din Chişinău cu pomuşoarele autohtone, nu este secret că în reţelele moldoveneşti sunt tot felul de pomuşoare şi mai rar moldoveneşti. Noi avem producători buni, cu certificatele în ordine, produse pe meleagurile moldoveneşti. Câştigă şi vânzătorul, deoarece vinde direct, poate să audă opiniile consumatorului despre propriul produs şi consumatorul poate să ia de la un producător direct, fără taxa ce o impune intermediarul”, a declarat Aneta Ganenco, preşedinta Asociaţiei Obşteşti „Pomuşoarele Moldovei”.

Târgul agro-gastronomic al producătorilor de pomuşoare „Summer Berry Fair” este la cea de-a treia ediţie. Următoarele două ediţii vor avea loc în iulie şi august.

Comentarii