Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

12 Feb. 2020 / 17:10

Ratele creditelor de consum, aplicate de companiile de creditare nebancară, vor fi plafonate de stat

Ratele creditelor de consum, aplicate de companiile de creditare nebancară, vor fi plafonate de stat, pentru a evita riscurile de supraîndatorare a populaţiei, prin aplicarea unor costuri excesive. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Guvern şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare, relatează Mesager.

Documentul prevede că activitatea companiilor de creditare nebancară va fi monitorizată printr-un şir de instrumente, inclusiv vor fi introduse restricţii privind modificarea contractelor de împrumut. În acelaşi timp, documentul prevede şi majorarea capitalului social minim al organizaţiei de creditare nebancară de la 300 000 lei la 1 000 000 lei.

Potrivit datelor Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, în prezent în ţara noastră sunt înregistrate circa 160 de organizaţii de creditare nebancară.  

„Restricţionarea organizaţiilor de creditare nebancară de a atrage fonduri rambursabile de la public, acordarea posibilităţii organizaţiilor creditare nebancare de a contracta împrumuturi subordonate similar practicii din domeniul bancar, obligarea organizaţiilor de creditare nebancară de raportarea informaţiilor deţinute de către cel puţin un birou al istoriilor de credit”, a precizat ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa.

„Prin aprobarea acestui proiect vrem să sporim protecţia potenţialilor debitori, pentru că avem foarte multe persoane fizice, care actualmente, sau perioada precedentă, au angajat credite respective şi sunt obligaţi acum să întoarcă 3-4 valori din suma iniţială”, a precizat premierul Ion Chicu.

Tot la şedinţa de azi a Guvernului, prim-ministrul Ion Chicu a declarat că implementarea de mai departe a proiectului acordării cetăţeniei prin investiţii nu a fost decisă deocamdată de Guvern, iar o decizie în acest sens va fi luată vineri.

„Am avut o şedinţă la mijlocul lunii ianuarie, unde am dispus efectuarea unei analize suplimentare a efectelor, fie a reluării implementării acestei legi, fie a anulării legii. O soluţie şi alta comportă mari riscuri financiare. Vineri avem şedinţa în care vom lua decizia finală privind opinia Guvernului vizavi de această lege. Dacă am punem pe o balanţă, riscurile şi avantajele pentru ambele soluţii sunt egale”, a declarat premierul.  

Comentarii