Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

04 Aug. 2020 / 17:37

Reacţia Agenţiei Proprietăţii Publice la decizia Curţii de Arbitraj de la Stockholm

Decizia Curţii de Arbitraj de la Stockholm de suspendare a procedurii de reziliere a contractului cu Avia Invest reprezintă o măsură provizorie emisă de un singur arbitru până la începerea examinării cauzei în arbitraj. Este reacţia Agenţiei Proprietăţii Publice după ce instituţia internaţională a emis ieri o decizie temporară la cererea privind încălcarea legislaţiei naţionale şi internaţionale în relaţiile cu concesionarul. În timp ce opoziţia acuză Guvernul că ar fi acţionat eronat, ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, spune că procedurile judiciare au fost întru totul respectate, relatează Mesager.

Într-un comunicat al Agenţiei Proprietăţii Publice se menţionează că notificarea de rezoluţiune din 8 iulie, emisă pe motivul neexecutării obligaţiilor contractuale de către Avia Invest, respectă termenul de 180 de zile prevăzut în contractul de concesiune pentru restituirea tuturor activelor. În acest context, Agenţia Proprietăţii Publice anunţă că va acorda întreg suportul pentru asigurarea reprezentării eficiente şi apărarea drepturilor şi intereselor statului în cauza Komaksavia Airport Invest împotriva Republicii Moldova.

De cealaltă parte, preşedintele Comisiei de control al finanţelor publice, Igor Munteanu, susţine că decizia Arbitrajului de la Stockholm cu privire la Avia Invest este una logică şi uşor de anticipat.

„Decizia Arbitrajului de la Stockholm de a stopa executarea acţiunii de reziliere a contractului este, din păcate, logică şi uşor de anticipat. Odată pornit un litigiu, părţile nu-şi pot modifica poziţiile folosindu-se de pârghiile instituţionale până la momentul deliberării arbitrale. Prin anunţarea acestei decizii prealabile de arbitraj, putem constata că reacţiile acestui Guvern la subiectul Aeroportului Internaţional Chişinău au fost eronate, demonstrând cel puţin incompetenţă", a menţionat Igor Munteanu.

Contactat de Moldova 1, ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, respinge acuzaţiile opoziţiei, pe care le califică drept „populiste". Potrivit oficialului, ţara noastră va merge până la capăt pentru ca Aeroportul Internaţional Chişinău să fie întors statului.

„Ei permanent au făcut declaraţii care în principiu vin aparent să obstrucţioneze respectivele procese care se desfăşoară în legătură cu Avia Invest. Este o decizie provizorie. Se încadrează perfect în termenul ăsta de 180 de zile pentru reziliere. Republica Moldova în continuare consideră că are perfectă dreptate privind respectiva cauză şi va continua să-şi apere poziţiile în ceea ce priveşte restituirea bunului în patrimoniul statului”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Amintim că luni, Curtea de Arbitraj de la Stockholm a emis o decizie prin care i-a recomandat Republicii Moldova să se abţină de la acţiunile ulterioare privind executarea procedurii de reziliere a contractului cu „Avia Invest". Compania concesionară a declarat într-un comunicat că rămâne deschisă pentru un dialog juridic civilizat cu autorităţile privind soluţionarea problemelor. Potrivit Ministerului Justiţiei, autorităţile au selectat biroul de avocaţi care va reprezenta Republica Moldova în acest caz şi urmează să-i acorde tot suportul necesar pentru a apăra eficient interesele ţării noastre. Agenţia Proprietăţii Publice a anunţat recent despre rezoluţiunea contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Aeroportului Internaţional Chişinău şi a terenului aferent. Mai mult, agenţia a solicitat de la Avia Invest restituirea bunurilor aeroportului.

Comentarii