Ştiri

Sursa imaginii: mei.gov.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

26 Apr. 2019 / 13:32

Republica Moldova planifică să deschidă birouri comercial-economice în 10 ţări strategice pentru ţara noastră

Republica Moldova planifică să deschidă birouri comercial-economice în cadrul misiunilor diplomatice.

„Trebuie să acordăm o atenţie sporită activităţii economice din cadrul misiunilor diplomatice. Este necesar ca fiecare ataşat economic să cunoască domeniile prioritare pentru atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor. În acest sens, vom organiza în luna iulie un curs de instruire în domeniul diplomaţiei economice pentru ca fiecare ataşat să fie bine pregătit atunci când va prezenta Republica Moldova ca destinaţie de investiţii şi sursă de bunuri şi servicii”.

Declaraţia a fost făcută de ministrul Chiril Gaburici la şedinţa grupului de lucru pentru diplomaţia economică, constituit din reprezentanţii Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi ai Agenţiei de Investiţii.

Ţinând cont de importanţa promovării obiectivelor diplomaţiei economice şi extinderea prezenţei birourilor comercial-economice a fost elaborată metodologia „Distribuirea ataşaţilor economici în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova”. Proiectul a demarat în luna noiembrie 2018 şi s-a finalizat în luna aprilie curent.

Proiectul a inclus mai multe etape printre care, efectuarea interviurilor cu responsabilii de dosarul economic din cadrul misiunilor diplomatice şi birourilor comercial-economice (BCE) completarea unui chestionar de către şefii misiunilor, examinarea practicii actuale de instituire a BCE-urilor, evaluarea eficienţei eforturilor actuale de atragere a investiţiilor şi de promovare a exporturilor de către Republica Moldova.

Pentru organizarea cursurilor anuale de instruire în domeniul diplomaţiei economice, pentru ataşaţii economici, preconizat pentru luna iulie, s-a propus invitarea experţilor Gateway&Partners pentru efectuare unei prezentări, referitor la rezultatele proiectului de elaborare a metodologiei privind „Distribuirea ataşaţilor economici în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova”.

De asemenea, membrii grupului de lucru au analizat procedurile de pregătire a pachetului de documente privind instituirea birourilor comercial-economice în ţări de interes economic pentru Republica Moldova, printre care: SUA (New York), Marea Britanie (Londra), Japonia (Tokyo), Regional BeNeLux (Belgia, Olanda, Luxemburg), China (Shanghai), Franţa (Paris), Elveţia (Geneva), Suedia (Stockholm) şi Singapore.

Comentarii