Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

10 Iul. 2019 / 10:18

Republica Moldova va beneficia de 46,5 milioane de dolari din partea FMI

Guvernul Republicii Moldova şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor extinde programul de cooperare până în martie 2020. În cadrul acestuia Moldova va beneficia de 46,5 milioane de dolari în anul 2019. Anunţul a fost făcut astăzi de către prim-ministrul Maia Sandu şi de şeful Misiunii FMI, Ruben Atoyan.

Maia Sandu a declarat că restabilirea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare şi deblocarea asistenţei financiare este una din priorităţile Cabinetului de miniştri.

„Am convenit asupra extinderii programului cu FMI până în martie 2020 pentru a beneficia de toată asistenţa macrofinanciară din partea Uniunii Europene. Programul a fost suspendat din cauza deciziilor nepotrivite ale guvernului precedent, care au dezechilibrat bugetul Republicii Moldova. Am convenit asupra unor cheltuieli care vor echilibra bugetul, astfel încât să existe suficiente venituri pentru achitarea salariilor şi a plăţilor sociale. Vom avea posibilitatea de a obţine granturi în valoare de 1 miliard 368 milioane de lei, bani pe care îi aducem în bugetul Republicii Moldova. Suntem o echipă responsabilă care a reuşit să câştige încrederea finanţatorilor externi”, a declarat Maia Sandu.

„Îmi pare bine că am ajuns la un Acord în cadrul evaluărilor 4-5 ale misiunii economice. Acordul ar putea fi aprobat în toamnă de către Consiliul Director al FMI. Acordul va fi aprobat cu condiţia implementării acţiunilor convenite cu Guvernul, menite să asigure sustenabilitatea finanţelor publice, îmbunătăţirea disciplinei fiscale şi înregistrarea progreselor în reabilitarea sectorului financiar-bancar. În urma acestui acord, Moldova va beneficia de 46,56 de milioane de dolari americani”, a declarat şeful misiunii FMI.

Maia Sandu a precizat că angajamentul asumat de autorităţi în extinderea Programului cu FMI nu prevedere reducerea cheltuielilor în buget, ci redistribuirea acestora. Printre acţiunile convenite între Guvernul Republicii Moldova şi FMI sunt recuperarea banilor sustraşi din bănci şi îmbunătăţirea cheltuielilor publice.

„În Program figurează recuperarea banilor furaţi. Vom veni cu acţiuni concrete, eforturi consolidate, sper să se alăture şi procurorul general pentru a recupera cât mai multe resurse furate în trecut. (…) Am făcut angajament sa ne adresăm ţărilor, unde au ajuns o parte din aceşti bani să ne ajute cu investigarea furtului miliardului”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit premierului, în toamnă Parlamentul ar urma să se reunească într-o şedinţă specială pentru a opera modificări în Legea Bugetului de Stat.

Preşedintele Igor Dodon a comentat rezultatele vizitei experţilor Fondului Monetar Internaţional. Potrivit şefului statului, Guvernul a negociat mai multe condiţionalităţi, care trebuie întreprinse în următoarele săptămâni pentru a continua programul cu instituţia financiară şi pentru a debloca asistenţa externă. Igor Dodon recomandă Guvernului să iniţieze discuţii cu mediul de afaceri, societatea civilă şi administraţia locală despre unele măsuri din proiectul Memorandumului care vizează politicile bugetar-fiscale. Acordul semnat cu FMI în 2016 prevede alocarea, până la sfârşitul anului 2019, a unei finanţări de peste 170 milioane de dolari. Pentru ca Republica Moldova să primească ultimele două tranşe, în sumă totală de 66 milioane de dolari, este nevoie să fie implementate prevederile Memorandumului de politici economice şi financiare, relatează Mesager.

Comentarii