Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

24 Iun. 2020 / 18:32

Exporturile moldoveneşti în China au crescut în ultimii ani

Agenţia de Investiţii din Moldova propune antreprenorilor să cunoască piaţa chineză şi să o acceseze. Despre oportunităţile existente s-a discutat în cadrul unui eveniment cu genericul „China - busola spre Asia şi Pacific”. În context, directorul general al Agenţiei de Investiţii, Rodica Verbeniuc, a argumentat de ce piaţa chineză este una importantă pentru Republica Moldova.

„În 2019, conform datelor oferite de Biroul Naţional de Statistică, Republica Moldova a exportat pe piaţa chineză mărfuri în valoare totală de 17,4 milioane de dolari SUA, ţara plasându-se pe locul şase printre principalii parteneri comerciali ai ţării noastre la nivel mondial”, a precizat Rodica Verbeniuc.

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze la Chişinău, Zhang Yinghong, s-a referit în discursul său la acţiunile întreprinse de autorităţile din ţara sa în vederea extinderii cooperării pe dimensiunea comercial-economică.

„Aprofundăm în continuare reforma şi deschidrea zonelor economice speciale, reluăm zone pilot de comerţ liber şi zonă vamală integrată în regiunile centrale şi de vest precum şi dezvoltăm sfere ale serviciului pentru extinderea şi deschiderea proiectelor pilot”, a specificat ambasadorul. 

La rîndul său, ambasadorul ţării noastre la Beijing, Dumitru Braghiş, a menţionat că China este pentru Republica Moldova un partener strategic din mai multe considerente. În primul rând, este vorba de potenţialul de export al produselor moldoveneşti pe piaţa chineză.

„Pentru Republica Moldova, China este un partener strategic la capitolul export din mai multe considerente, dar cel mai important lucru este că potenţialul de mărire a acestor exporturi către China este destul de mare, atât din cauza că avem ce exporta, cât şi din cauza că piaţa însăşi poate fi folosită de agenţii economici din Republica Moldova fără restricţii”, a concluzionat Dumitru Braghiş.
 

Comentarii