Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

30 Mai 2020 / 15:46

Staţiile PECO din ţară ar putea trece la regimul de autoservire

Posibilitatea ca în ţara noastră să fie implementat conceptul de autoservire la staţiile PECO a fost discutată în cadrul unei şedinţe online cu membrii Asociaţiei Investitorilor Străini (FIA), reprezentanţii Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică, ai companiilor petroliere din Republica Moldova şi specialişti din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Deşi autorii conceptului afirmă că „autoservirea” este o practică obişnuită în multe ţări, cu multe beneficii, specialiştii din cadrul ministerului au atenţionat, totodată, asupra unor riscuri de securitate la benzinării. Printre acestea a fost enunţat riscul ca sistemul „autoservire” să fie acceptat doar pentru produsele petroliere principale. Aprovizionarea automobilelor cu gaze lichefiate sau comprimate prin sistemul „autoservire” necesită prezenţa obligatorie a unui operator, care are instruire şi calificare specială.

De asemenea, nu toate staţiile de alimentare a automobilelor cu combustibil sunt proiectate pentru a da posibilitate clientului să alimenteze personal automobilul. Astfel, trecerea la sistemul de „autoservire” necesită suplimentar dotarea cu sisteme de securitate, care să excludă orice risc de incidente.

Potrivit ministrului Economiei, Sergiu Railean, importanţa monitorizării acţiunilor clientului din partea operatorului staţiei nu ar trebui exclusă, fiind totuşi necesară implementarea treptată a prevederilor de autoservire sub supravegherea operatorului.

Conform unei hotărâri de Guvern din 2002, alimentarea automobilelor şi a altor mijloace de transport la coloanele de distribuţie a produselor petroliere şi uleiurilor se efectuează de către operatorul staţiei ori de către şofer, în mod independent, sub supravegherea operatorului.

De asemenea, conform prevederilor Legii privind securitatea industrială, staţiile de alimentare a automobilelor cu combustibil se atribuie la categoria obiectelor industriale periculoase. Astfel, agentul economic care desfăşoară activităţi în domeniul securităţii industriale este obligat să întreprindă măsuri de localizare şi lichidare a efectelor produse de avarie la obiectul industrial periculos, să asigure exploatarea în siguranţă a instalaţiilor tehnice şi a sistemelor tehnologice la obiectele industriale periculoase etc.

Comentarii