Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

12 Aug. 2020 / 12:25

Statul va oferi ajutor suplimentar agricultorilor

Statul va oferi ajutor suplimentar în sumă de circa trei sute de milioane de lei agricultorilor a căror recoltă a fost compromisă în mare parte de seceta din acest an. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele ţării, Igor Dodon, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate din 12 august. Întrucât pierderile suferite de agricultori sunt mari, şeful statului spune că autorităţile au identificat alte 300 de milioane de lei pentru fermierii afectaţi de secetă.

„În acest an, fondul total de susţinere constituie un miliard o sută de milioane de lei. Anul trecut a fost puţin peste nouă sute de milioane. În afară de aceasta vor fi alocate suplimentar circa trei sute de milioane de lei identificate pe intern. Pentru prima etapă am luat decizia ca pentru două sute de mii de hectare să fie acordate subvenţii în mărime de peste o mie de lei. La a doua etapă sperăm foarte mult să finalizăm evaluările pentru culturile de grupa a doua şi vom decide cu ce vom ajuta. La sigur va fi suport şi pentru grupa a doua”, a specificat Igor Dodon.

Igor Dodon a precizat că posibilităţile financiare ale statului sunt limitate, iar alocaţiile care au fost făcute deja pentru fermieri reprezintă maximum de acţiuni posibile. Potrivit lui, va fi deschis un cont pe care persoanele care doresc să susţină agricultorii din Moldova pot face donaţii.

„Înţeleg greutăţile prin care trec agricultorii, dar blocarea străzilor şi încercarea de a merge pe discuţii poltiice nu vor aduce mai mulţi bani în buget. Deja am alocat tot ce am putut. Nu putem să oprim pensiile şi salariile. Am decis să deschidem şi un cont special unde toţi doritorii din afara ţării pot să vină cu un ajutor pentru agricultori. Sunt convins că şi partenerii externi vor veni cu ajutor”, a declarat preşedintele.

Potrivit preşedintelui, ţara noastră a apelat şi la ajutorul partenerilor internaţionali.

„Noi ne-am adresat partenerilor externi, am avut discuţii cu conducerea Federaţiei Ruse. Sperăm să obţinem un suport sub formă de motorină pentru agricultorii care au fost cel mai mult afectaţi. După cum cunoaşteţi, am decis să ne adresăm pentru un suport, credit special la Banca Mondială”, a spus Igor Dodon.

Totodată, preşedintele a afirmat că securitatea alimentară a ţării va fi asigurată complet în acest an.

Potrivit autorităţilor, în acest an, recolta de culturi cerealiere din prima grupă a constituit aproximativ 45 - 50 la sută din recolta strânsă anul trecut. Astfel, dacă anterior, erau colectate peste 1,2 milioane de tone de grâu, orz şi alte cereale din grupa I, în acest an s-au adunat în hamabare 600 de mii de tone. Mai exact, recolta de grâu pentru anul trecut a fost de 1 milion de tone, în timp ce în acest an, din cauza secetei, vom avea o roadă de doar 440 de mii de tone de grâu. Situaţia este precară şi în privinţa cerealelor de grupa a doua. Asta întrucât vom avea o recoltă de două ori mai mică la porumb decât anul trecut. Cu toate acestea, responsabilii din agricultură dau asigurări că securitatea alimentară nu este ameninţată, iar cantitatea de cereale din acest an va fi suficientă pentru consum, relatează Mesager.

Amintim că recent, Guvernul a alocat deja 200 de milioane de lei pentru subvenţionarea agricultorilor. 100 de milioane de lei au fost acordate din Fondul de Subvenţionare a Agriculturii, iar alte 100 de milioane din Fondul de Intervenţie al Guvernului. Situaţia precară din domeniul agriculturii a ajuns şi în atenţia Parlamentului. În urma discuţiilor în format larg, care au avut loc marţi între Partidul Democrat, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Socialiştilor şi Platforma DA s-a decis crearea unui grup de lucru, cu participarea reprezentanţilor din aceste patru partide, sarcina căruia va fi identificarea soluţiilor pentru cei care au suferit pierderi mari din cauza secetei din acest an.

Comentarii