Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

09 Apr. 2020 / 18:32

Studiu: Pandemia de COVID-19 creează presiune asupra sectorului TIC

Consecinţele pandemiei de COVID-19 creează presiune asupra sectorului TIC. Cele mai afectate rămân a fi startup-urile IT şi companiile mici care furnizează pieţelor locale şi celor internaţionale soluţii şi produse IT inovative, necesare pentru integrarea în toate domeniile economice. Provocările companiilor, dar şi cifrele relevante se conţin într-un studiu realizat de Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, la care au participat peste 90 de companii din ţara noastră, relatează Mesager.

Tudor Darie gestionează o companie de creditare online. Antreprenorul spune că din cauza restricţiilor impuse de pandemie a fost nevoit să-şi reorganizeze activitatea. El afirmă că angajaţii care muncesc de acasă sunt mai puţin productivi, dar în schimb numărul utilizatorilor care accesează platforma a crescut.

„Trebuie să ne învăţăm să utilizăm tehnologiile informoţionale în această perioadă, astfel încât putem să uşurăm anumite activităţi în viaţa de zi cu zi, de pe online putem să procurăm produse, putem să accesăm banii din contul bancar, să solicităm un împrumut sau să citim ştirile de care avem nevoie”, a menţionat Tudor Darie.

Companiile participante la studiu au menţionat că principalele dificultăţi cu care se confruntă în această perioadă sunt suspendarea contractelor existente, scăderea cererii pentru ofertele prestate, întârzierea plăţilor pentru serviciile IT şi restricţiile de circulaţie impuse pe piaţa internaţională. Totuşi, trei din zece antreprenori au declarat că vor putea să asigure funcţionalitatea companiei, cu achitarea plăţilor salariale şi păstrarea locurilor de muncă, pentru o perioadă de peste trei luni.

„Foarte multe companii au adoptat munca de acasă a oamenilor, fiind mai mult afectaţi cei care depind oarecum de cererea care vine din sectoarele afectate cum ar fi HoReCa. Acele companii care prestează servicii IT şi nu dezvoltă produse IT sunt afectate mai mult din perspectiva cererii”, a spus Natalia Donţu, administrator Moldova IT Park.

Cu o contribuţie de aproximativ 7% la Produsul Intern Brut al ţării şi o cifră de afaceri de 150 de milioane de dolari, companiile IT din ţara noastră îşi exportă produsele şi serviciile în peste 30 de ţări ale lumii.

 

Comentarii