Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

02 Dec. 2019 / 13:54

Studiu: Impozitarea tichetelor de masă va diminua veniturile la bugetul de stat

Intenţia de impozitare a tichetelor de masă începând cu anul 2020 înseamnă o modificare bruscă a regulilor de joc cu impact major pentru mediul de afaceri, iar aceasta va afecta încrederea investitorilor în stabilitatea reglementărilor din Moldova. Concluzia se regăseste într-un studiu realizat la comanda Camerei de Comerţ Americane din Moldova, Asociaţiei Businessului European, Asociaţiei Investitorilor din România şi Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova. Studiul efectuat pe un eşantion de 41 de companii a arătat ca 62% dintre ele nu vor mai acorda tichete de masă din 1 ianuarie 2020, în cazul în care impozitarea de 24% va fi adoptată de Parlament, relatează Mesager.

„Dacă vorbim despre impozitarea studiului cantitativ în rândul companiilor care oferă tichete de masă, au aratat că 62 la sută dintre ele nu vor mai acorda tichete de masă începând cu 1 ianuarie 2020, în cazul impozitării. Respectiv 38 la sută vor utiliza tichetele, iar ca rezultat piaţa tichetelor de masă va scădea de la 300 de milioane la 116 milioane de lei veniturile la buget. Dacă nu se renunţă la tichetele de masă, atunci valoarea anuală a tichetelor de masă ar ajunge la 1 miliard de lei, aplicând acel procent simplu de 18,65 de procente veniturile anuale la buget ar ajunge la 186,5 de milioane de lei”, susţine Mihai Bologan, directorul companiei de cercetări sociologice „Date Inteligente”.

În investitori străini, companii cu sute şi mii de angajaţi care vor să motiveze oamenii oferindu-le cât mai multe beneficii posibile după ce s-au lansat în acest proces, după ce au făcut toate estimările şi calculele, iată acum sunt puse în faţa situaţiei în care trebuie să-şi revizuiască atitudinea faţă de acest beneficiu” afirmă  Mila Malairău, director Camera de Comerţ Americană.

„Tichetele de masă au devenit un stimulent foarte efectiv al angajatorilor şi acest aspect este foarte important în contextul exodului continuu al angajaţilor din Republica Moldova. Cadrul legal nu poate fi schimbat peste noapte, fiindcă acesta va crea o imagine nefavorabilă ţării pentru investitorii străini”, consideră Anna Djurinscaia, reprezentant, Asociaţia Businessului European.

„Ne exprimăm toată îngrijorarea noastră. Dacă legea va fi votată, acesta va constitui un semnal negativ, în primul rând pentru investitorii străini, dar şi va afecta foarte mulţi investitorii francezi şi desigur, va afecta şi angajaţii care beneficiază de tichete de masă”, consideră Adrian Cibotaru, Directorul executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova.

Reprezentanţii businessului din România spun ca în ţara lor tichetele de masă au început să fie impozitate, abia după zece ani de la lansarea pe piaţă şi doar cu 10%.

„Studiul ne spune că 90 la sută vor renunţa probabil la tichete de masă. Voi folosi exemplificări din România. Şi noi am început să implementăm tichetele de masă,  şi unde a fost nevoie de peste 10 ani, până când aceste tichete de masă să intre în conştiinţa populaţiei ca un instrument care vine în ajutorul populaţiei. În acest moment, piaţa din România are peste 50 la sută de utilizatori din forţa de muncă”, afirmă Dan Nuţiu, directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor din România

Autorii studiului recomandă autorităţilor să încurajeze dezvoltarea pieţei tichetelor de masă ca aceasta să depaşească cel puţin un miliard de lei anual şi ulterior să fie impozitată gradual dar nu mai mult de 12 la sută. Operatorii estimează că cinci ani ar fi un termen rezonabil ca piaţa să se formeze. În prezent cca 50 de mii de persoane se bucură de acest beneficiu. Valoarea tichetelor de masă emise anual este de peste 300 de milioane de lei.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Astăzi este marcată Ziua Nistrului

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 11:55

Astăzi este marcată Ziua Nistrului

Un nou protest al veteranilor de război

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 11:29

Un nou protest al veteranilor de război

COVID-19 continuă să facă victime în întreaga lume

Ştiri / Internaţional

31 Mai 2020 / 10:42

COVID-19 continuă să facă victime în întreaga lume

Importul de hrişcă va fi reluat în iulie

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 09:04

Importul de hrişcă va fi reluat în iulie

Vezi arhiva