Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

14 Sep. 2020 / 13:55

Târg sezonier pentru comercializarea strugurilor, deschis în capitală

Struguri, vin şi poloaboace la un târg de sezon din capitală organizat de Primăria Chişinău. Astfel, municipalitatea şi-a propus să ofere agenţilor economici posibilitatea să îşi comercializeze direct marfa, iar cetăţenilor - să cumpere producţie la preţuri de producător. Fermieri din mai multe raioane au venit cu roadele muncii lor de un an de zile. Întrucât anul acesta a fost unul mai dificil, preţurile la soiurile tehnice de struguri sunt puţin mai mari comparativ cu anul trecut , de la şase la nouă lei kilogramul. Însă nici asta nu poate să le amortizeze investiţiile făcute, relatează Moldova 1.

 Soţii Iulia şi Dumitru Samson din satul Stolniceni, Hânceşti, cultivă trei hectare de viţă de vie. Ei estimează o roadă cu 30-40 la sută mau mică în comparaţie cu anul trecut.

„Foarte greu an, seceta a afectat tare. Lucrări sunt multe în vie, dar oameni nu prea avem.Vânzările merg slăbuţ, le pare scumpă poama”, a spus Iulia Samson.

Şi alţi fermieri îşi pun mari speranţe în vânzări bune la acest iarmaroc. Însă, pe lângă toate celelalte greutăţi, în acest an şi cumpărători sunt mai puţini.

„Tare greu am muncit, pe soare, chimicatele scumpe. Când la producţie, venim şi strigăm: oameni buni, veniţi şi luaţi  producţia”, a spus Valentina Carteră, fermier.

„Foarte slab faţă de anul trecut, dar cred că o să înceapă, lumea nu este pregătită”, a menţionat Petru Miron, fermier.

„Seceta ne-a bătut, gheaţa ne-a bătut, foarte greu. Vânzările merg cât de cât, supravieţuim cu pământurile”, susţine Tudor Dogu, fermier din Costeşti.

Nicolae Cazac din Chişinău a procurat peste 200 de kilograme de struguri.

„După cum nu plouă, preţurile sunt normale, îi muncă. Noi facem vin curat, fără apă, fără zahăr, pentru familie. 200 de litri nouă ne ajunge”, a spus Nicolae Cazac, cumpărător.

„Preţurile sunt exagerate, dar şi munca agricultorilor, şi timpul nefavorabil. Trebuie să-şi răsplătească investiţiile”;
„În anii precedenţi când cumpăram poamă îmi era ruşine de preţurile care erau. Acum preţurile sunt echitabile pentru oamenii care muncesc”, spun oamenii.

Şi dacă e sezonul vinului, şi butoaie sunt în vânzare. Dacă pe timpuri vinul se păstra în butoaie de lemn, acum tot mai des sunt utilizate cele din inox.

„Un butoi costă în jur de 2000 de lei. Garantăm, pentru că le facem noi, acasă le facem ca să ne câştigăm pâinea de toate zilele. Ţine şi la copii, şi la nepoţi”, a precizat Lidia Talpă, întreprinzător.

Târgul de sezon din capitală, organizat de primăria Chişinău în preajma Pieţei Avicole, va fi deschis până în data de 1 noiembrie.

Comentarii