Ştiri

Sursa imaginii: agrointel.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

15 Ian. 2020 / 10:24

Temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor ar putea afecta recoltele agricultorilor şi apicultorilor

Temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor din această perioadă a anului ar putea afecta recoltele agricultorilor, dar şi apicultura. Totuşi, spun specialiştii, situaţia nu este critică în momentul actual, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Agricultorul din Hînceşti, Dumitru Vartic, afirmă că temperaturile pozitive de afară nu sunt caracteristice acestei perioade ale anului, însă în cazul în care aceste temperaturi se vor menţine şi vor creşte, este posibil că toate culturile pomicole să iasă din repausul biologic.

Şi apicultorii sunt îngrijoraţi din cauza temperaturilor primăvăratice. Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Apicultorilor, Ştefan Condratiuc, temperaturile calde provoacă ieşirea albinelor din stupine şi îndeamnă apicultorii să nu înceapă stimulările pentru ca albinele să nu depună ouă, iar mai apoi, la temperaturi scăzute să aibă de suferit.

„Trebuie să întârziem cu tăierile. Ar fi foarte bine venit dacă în această perioadă cu temperaturi ridicate să stropim cu aşa zisul lapte de var. Seceta afectează foarte mult iernarea pomilor. Suntem într-o situaţie nu chiar dintre cele mai bune, dar avem şi specii termofile, cum este de exemplu caisul, piersicul, care deja au ieşit din repausul biologic şi au intrat în repausul climateric. Încep mugurii să dezmugurească şi pot fi afectaţi de temperaturile scăzute după această perioadă”, a declarat Sergiu Popa, doctor în ştiinţe pomicole de la Universitatea Agrară din Moldova, Sergiu Popa.

Comentarii