Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

20 Aug. 2019 / 11:30

Un program de ajutor financiar pentru perioada rece a anului, promit autorităţile

Un program de ajutorare a persoanelor social-vulnerabile în perioada rece a anului va fi elaborat de actuala guvernare, după ce au crescut tarifele la energia electrică. Asigurările au fost date de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brânzan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul a declarat că preţurile la energia electrică au fost menţinute artificial de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) sub presiune politică, iar din cauza că tarifele nu au fost majorate la momentul oportun datoriile sunt în creştere.

„Vom plăti factura pentru presiunea politică făcută de guvernarea anterioara. Nu vom face ceea ce a făcut fosta guvernare, nu ne vom amesteca în trebuirile ANRE, care trebuie să fie un organism independent. Totodată, analizăm crearea unui fond de ajutorare a persoanele vulnerabile pentru perioada de iarnă”, a declarat Vadim Brânzan.

Potrivit ministrului Economiei, autorităţile examinează modalităţile de diversificare a surselor de energie, astfel încât să asigure o creştere în consumul şi producerea energiei regenerabile.

Amintim că tariful de furnizare a energiei electrice de către Gas Natural Fenosa a fost majorat cu 9,6 bani, iar în cazul companiei Furnizare Energie Electrică Nord – cu 31,6 bani. Decizia a fost adoptată pe 16 august, de către Consiliul de Administrare al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică. Astfel, tariful de furnizare a energiei electrice de către Gas Natural Fenosa va fi de 1,89 lei/kWh, în comparaţie cu tariful de 1,79 lei/kWh. În cazul companiei Furnizare Energie Electrică Nord, tariful aprobat este 2,23 lei/kWh, faţă de tariful de 1,91 lei/kWh. Ultima dată tarifele la energia electrică au fost ajustate pe 15 iunie 2018. Atunci tarifele au scăzut.

Comentarii