Ştiri

Sursa imaginii: jurnal.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

09 Iul. 2019 / 17:40

Vadim Brânzan: Banii cetăţenilor ajungeau în buzunarul unui grup criminal organizat

Banii cetăţenilor ajungeau nu în bugetul ţării, dar în buzunarul unui grup criminal organizat. Sumele se ridicau la 400 milioane de lei pe lună. Este declaraţia ministrului Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brânzan, care a vorbit astăzi, într-un briefing, despre anumite scheme frauduloase din economia naţională, care ar fi fost puse la cale de vechea guvernare. Ca exemplu în acest sens a fost adusă Calea Ferată, care ar fi generat anual venituri frauduloase de sute de milioane de euro. Administraţia Căii Ferate, dar şi reprezentanţi ai PDM au respins acuzaţiile, relatează Mesager.

„La Calea Ferată, în mod regulat se percepea de la 2 la 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată pe teritoriul Republicii Moldova. Anul trecut au fost transportate 10 milioane de tone de marfă. Faceţi calcule - de la 20 la 50 milioane de euro în bani cash, murdari transmişi din off-shore sau în numerar către aceşti baroni”, a declarat Vadim Brânzan.

In replică, directorul Întreprinderii Calea Ferată a Moldovei, Iurie Topală, susţine că instituţia pe care o conduce a activat transparent.

„Din 2015 până în prezent, aşa ceva nu a fost. Eu asta vorbesc în cunoştinţă de cauză. Şi anul trecut, Calea Ferată a transportat numai 4,7 milioane tone kilometrice, nu zece, ceea ce spun şi ceea ce informaţie au, eu nu ştiu de unde le au, eu-s gata să dau explicaţii, să răspund la toate întrebările acestea, dar pe noi nimeni nu ne-a întrebat”, a declarat şeful CFM, Iurie Topală.

Ministrul Economiei a învinuit Partidul Democrat că a creat aceste scheme ilegale prin care ar fi fost finanţată formaţiunea.

„Cum se întâmpla asta? Foarte simplu. Ministerul asigură spatele şi le dezleagă mâinile „baronilor” promovând politici convenabile sau închidea ochii şi se făcea că plouă atunci când trebuia. Iar, restul instituţiilor de stat din economie executau şi adunau banii pe care îi transmiteau aceşti „baroni”, a declarat ministrul Economiei.

Deputatul PDM, Vladimir Cebotari a catalogat declaraţiile ministrului Economiei drept speculaţii.

„Aşa cifre de afaceri acele întreprinderi nici măcar nu au, dar Dvs. vorbiţi despre nu ştiu ce. Eu încă o dată vă spun, aş fi bucuros să mă împărtăşesc cu celea ce eu le ştiu, cu domnul Brânzan sau oricare alt ministru. Noi am zis că o să fim o opoziţie foarte constructivă. Noi vrem ca sectoarele economiei să se construiască şi să se întărească”, a declarat Vladimir Cebotari.

Toate interpelările primite de la cetăţeni au fost expediate Procuraturii Generale şi CNA. Vadim Brânzan a îndemnat reprezentanţii instituţiilor de drept care au acoperit aceste scheme să-şi prezinte demisia şi să colaboreze cu ancheta.

În prezent, potrivit lui Brânzan, Ministerul Economiei pregăteşte un pachet legislativ care să aducă normalitate şi transparenţă în economie şi să combată monopolurile.

Comentarii