Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

10 Ian. 2020 / 11:04

Accidentul aviatic din Iran: Puterile occidentale sugerează ideea unui atac cu racheta

Dovezile sugerează că o rachetă iraniană a doborât avionul de pasageri ucrainean care s-a prăbuşit în apropiere de Teheran, posibil din greşeală, spun oficialii occidentali de rang înalt, scrie BBC.

Liderii din Canada şi Marea Britanie au cerut o investigaţie completă şi minuţioasă asupra accidentului, care a ucis toate cele 176 de persoane aflate la bord.

Iranul a exclus un atac de rachetă de către trupele sale defensive aeriene.

Accidentul a avut loc la doar câteva ore după ce Iranul a efectuat atacuri cu rachetă asupra a două baze aeriene americane din Irak.

Mass-media americană a speculat că momentul accidentului sugerează că avionul ar fi putut confundat cu o navă de război americană, întrucât Iranul s-a pregătit pentru posibile represiuni din partea SUA pentru atacurile efectuate.

CBS News a citat servicii de informare din SUA, care au declarat că un satelit a detectat „bliţuri” infraroşii a două lansări de rachete, urmate de un alt bliţ al unei explozii.

Între timp, Newsweek a citat înalţi oficiali ai Pentagonului şi serviciilor de informare din SUA, precum şi un oficial al serviciilor de informare din Irak, care crede că avionul care îndeplinea cursa PS752 a companiei Internaţionale Aeriene din Ucraina a fost lovit de o rachetă Tor, fabricată de ruşi.Videoclipul obţinut de New York Times pare să arate o rachetă care se strecura pe cerul nopţii peste Teheran şi apoi explodează la contactul cu un avion. După aproximativ zece secunde, pe pământ se aude o explozie puternică. Avionul înflăcărat continuă să zboare.

Pe fondul tensiunilor crescute de uciderea de către SUA a generalului iranian Qasem Soleimani pe data 3 ianuarie, Iranul a declarat iniţial că nu va transmite înregistrările de zbor recuperate din cutiile negre companiei Boeing, producătorul avionului, nici SUA.

Cu toate acestea, un oficial iranian a declarat ulterior pentru Reuters că SUA au fost invitate oficial să ia parte la anchetă, iar Consiliul Naţional al Securităţii Transporturilor din SUA (NTSB) a confirmat că a desemnat deja un investigator.

Boeing a declarat că va sprijini NTSB în anchetă, iar Consiliul pentru Securitatea Transporturilor din Canada a confirmat că Teheranul i-a invitat să viziteze locul accidentului.

În conformitate cu normele aviaţiei globale, Iranul are dreptul să conducă ancheta, dar producătorii sunt de obicei implicaţi si ei.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că a primit informaţii din mai multe surse, care indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă iraniană, adăugând că este posibil ca acest lucru să se fi întâmplat neintenţionat.

„Acest lucru consolidează necesitatea unei investigaţii amănunţite. Canadienii au întrebări şi merită răspunsuri”, a spus el, adăugând că este prea devreme pentru a da vina sau a trage vreo concluzie şi a refuzat să între în detalii despre probe.

63 de canadieni se aflau la bord, împreună cu alte zeci de persoane care urmau să zboare în Toronto din Kiev.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a reiterat cele spuse de premierului Canadei, Trudeau, spunând că Marea Britanie colaborează strâns cu Canada şi alţi parteneri internaţionali afectaţi de acest accident.

Într-un discurs în Canada, secretarul britanic pentru relaţii externe, Dominic Raab, a declarat că resortisanţii britanici au fost sfătuiţi să nu călătorească în Iran, „având în vedere informaţiile despre faptul că zborul UIA 752 a fost doborât de o rachetă iraniană şi tensiunile ridicate din ultimele zile”.

Între timp, Newsweek a citat oficialii americani şi irakieni spunând că cred că aeronava a fost lovită de un sistemul de lansare a rachetelor sol-aer Tor M-1, fabricat în Rusia.

Doi oficiali ai Pentagonului au spus că incidentul a fost accidental, relatează Newsweek.

Acesta a citat surse spunând că sistemele antiaeriene ale Iranului se aflau în stare de alertă în urma atacurilor asupra bazelor aeriene americane.

Până în prezent, Pentagonul nu a venit cu nicio declaraţie oficială asupra recentului accident aviatic din Teheran.

Comentarii