Ştiri

Sursa imaginii: sputnik.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

14 Apr. 2019 / 11:19

Alegeri parlamentare în Finlanda

Duminică au loc alegeri parlamentare în Finlanda, iar sondajele de opinie de până acum arată că actuala coaliţie de centru-dreapta, aflată la putere, ar urma să fie învinsă, în timp ce formaţiunile de extremă dreapta câştigă teren, informează France 24, citat de Mediafax.

Partidul Finlandezilor, de extremă dreapta, condus de europarlamentarul Jussi Halla-aho, a înregistrat o creştere a intenţiilor de vot în ultimele luni, ca urmare a campaniei anti-imigraţie prin care i-a îndemnat pe cetăţeni să „voteze pentru graniţe”.

Partidul Social Democrat, condus de Antti Rinne, conduce în sondaje, cu 19% din intenţiile de vot. Acest partid a dus o campanie îndreptată împotriva măsurilor de austeritate implementate de premierul Juha Sipila (Partidul de Centru) şi de ministrul său de Finanţe, Petteri Orpo.

Potrivit estimărilor, niciun partid nu va obţine mai mult de 20 de procente. În acest caz, negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare vor fi foarte dificile, mai ales în condiţiile în care marile partide s-au declarat rezervate faţă de ideea de a forma o coaliţie cu Partidul Finlandezilor, formaţiune care a migrat puternic spre dreapta după ce Halla-alo a devenit preşedintele acesteia, în 2017.

Imigraţia a devenit o temă majoră de campanie în ultima perioadă, cu toate că Finlanda este una dintre cele mai omogene ţări europene din punct de vedere etnic, imigranţii reprezentând doar 6,6% din populaţie. În ianuarie, în urma unui scandal iscat în jurul unor abuzuri sexuale comise de bărbaţi străini, popularitatea Partidului Finlandezilor a început să crească, după ce formaţiunea a promis că va reduce drastic imigraţia şi va înăspri condiţiile de acordare a azilului.

Secţiile de votare se deschid la ora locală 9:00 (9:00, ora României) şi se închid la ora 20:00.

Comentarii