Ştiri

Sursa imaginii: dw.com

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

10 Aug. 2020 / 11:00

Alexandr Lukashenko a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din Belarus

Alexandr Lukashenko a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din Belarus pentru al şaselea mandat. El a obţinut peste 80% din voturi la alegerile prezidenţiale de duminică. Svetlana Tikhanovskaya, candidata opoziţiei, a reuşit să adune sprijinul a 9,9% dintre alegători. Participarea la alegeri a fost de 84,23%. Deranjaţi chiar de la primele rezultate anunţate, opozanţii lui Lukashenko au protestat în Minsk, Brest, Gomel, Grodno şi în alte oraşe, relatează Moldova 1.

Confruntarea a durat câteva ore. Forţele de ordine au încercat să disperseze manifestanţii, blocând cartierele centrale ale capitalei şi utilizînd grenade cu efect acustic şi luminos, gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă. Peste o sută de protestatari au fost arestaţi.

Candidata pentru preşedinţie, Svetlana Tikhanovskaya, a solicitat susţinătorilor şi oficialilor de ordine să evite violenţa şi a acuzat autorităţile că au rănit oameni în confruntări. La rândul său, preşedintele Alexandr Lukashenko a spus că legea va sta mereu în capul mesei.

„Nimeni nu a solicitat nicio represiune cu încălcarea legii. Şi nu va face acest lucru. Respectaţi  legea şi toate discuţiile despre represiune vor dispărea. Dacă încălcaţi, veţi răspunde”, a declarat Alexandr Lukashenko.

Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, conduce Belarus din 1994 şi este acuzat de o parte dintre cetăţeni pentru felul în care a gestionat criza, dar şi pentru nerespectarea drepturilor omului. Sute de oameni au fost arestaţi în demonstraţiile antiprezidenţiale din timpul campaniei. La precedentele alegeri, din 2015, Lukaşenko a fost declarat câştigător cu 83,5% din voturi.

Comentarii