Ştiri

Sursa imaginii: www.agerpres.ro

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Internaţional

15 Mar. 2019 / 17:13

Atac armat în Noua Zeelandă: 49 de morţi şi peste 20 de răniţi

49 de oameni au murit, iar alţi 20 au fost grav răniţi, în atacuri armate comise în două moschei din oraşul Christchurch, Noua Zeelandă. Poliţia a reţinut patru suspecţi: trei bărbaţi şi o femeie. Unul dintre ei a transmis atacul live, pe internet. Individul postase pe Facebook un mesaj împotriva musulmanilor. Nivelul de alertă a fost ridicat la maximum, relatează Mesager.

Masacrul a început la scurt timp după ce atacatorul s-a urcat în maşina sa, îmbrăcat cu „armură în stil milităresc” şi a declarat „să înceapă distracţia”.

Australianul în vârstă de 28 de ani s-a autodenumit Brenton Tarrant pe reţelele de socializare.

Bărbatul a condus apoi spre moschee, ascultând muzică folk şi cântece milităreşti la radio.

Înainte să parcheze autoturismul pe o alee din apropierea lăcaşului, Tarrant s-a înarmat cu una dintre cele şase puşti şi s-a îndreptat spre uşa principală a moscheei.

Filmarea tulburătoare a fost distribuită live, timp de 17 minute. Bărbatul ar fi tras peste 100 de gloanţe.

„Am auzit împuşcături şi apoi am încercat să ieşim afară prin uşa din spate, atacatorul era la principala intrare”, a spus o femeie.  

„Oamenii s-au aruncat la podea, iar cei care au reuşit să iasă afară s-au s-au ascuns în spatele maşinilor. Atacatorul avea mai multe arme de lupta  pe care le schimba”, a spus un bărbat.

Poliţiştii au reţinut în total 4 suspecţi. Premierul Noii Zenlande a calificat atacul drept unul terorist şi a declarat că aceasta va fi una dintre cele mai negre zile ale Noii Zeelande.

„Patru suspecţi cu viziuni extremiste sunt în arest, ei nu se aflau până acum pe nicio o listă de monitorizare a poliţiei. 40 de oameni şi-au pierdut viaţa, numărul morţilor ar putea să crească pentru că sunt multe persoane rănite grav. Nu  poate fi vorba decât de un atac terrorist”, a declarat premierul Noii Zeelande, Jacida Arderan.

Totodată oamenii legii  susţin că în maşina atacatorului au fost găsite arme, muniţie şi canistre cu benzină, iar pe mai multe vehicule din zonă au fost ataşate  dispozitive explozive.

Atacurile au avut loc într-o zi importantă pentru musulmani, atunci cînd aceştia se adună cu sutele în moschei pentru a se ruga.

Autorităţile au recomandat închiderea temporară a tuturor moscheilor. De asemenea, au fost închise toate şcolile  şi instituţiile publice din  Christchurch.

Comentarii