Ştiri

Sursa imaginii: mediafax.ro

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Internaţional

23 Apr. 2019 / 17:40

Atacurile teroriste din Sri Lanka au fost revendicate de gruparea Stat Islamic

Reţeaua extrremistă Stat Islamic a revendicat atacurile teroriste din Sri Lanka, ce au vizat mai multe biserici şi hoteluri, şi care s-au soldat cu cel puţin 321 de morţi, informează presa internaţională, relatează Mediafax.

Organizaţia extremistă a revendicat atentatele printr-un anunţ postat pe site-ul agenţiei AMAQ, afiliată reţelei Stat Islamic, informeză agenţia de ştiri Reuters.

Stat Islamic nu a prezentat dovezi în sprijinul revendicării atentatelor.

Timp de trei zile, atentatele nu au fost revendicate de niciun grup, iar un purtător de cuvânt al Guvernului de la Colombo şi ministrul Sănătăţii, Rajitha Senaratne, a indicat că existau suspiciuni privind comiterea atentatelor de către mişcarea National Thowheeth Jama'ath (NTJ), o organizaţie islamistă relativ necunoscută.
Atentatele au fost comise ca reacţie la atacurile teroriste de la două moschei din Noua Zeelandă, a declarat Ruwan Wijewarden, ministru de stat pentru Apărare, potrivit cotidianului The Guardian.

Ministrul de stat le-a spus parlamentarilor de la Colombo că anchetatorii au stabilit că "acest atac a fost comis ca reacţie la atacul anti-musulman de la Christchurch".

Wijewarden a mai afirmat că bilanţul atentatelor din Sri Lanka a ajuns la 321 de morţi, inclusiv 38 de cetăţeni străini, şi a reiterat că oficialii de rang înalt de la Colombo nu au primit informaţii despre un posibil atac iminent.

„Atacatorii, care au avut ca ţintă cetăţenii din coaliţia statelor (anti-ISIS) şi creştinii din Sri Lanka, cu două zile în urmă, au fost luptători ISIS”, se arată în comunicatul postat pe site-ul AMAQ.

Comunicatul nu a oferit însă nicio dovadă în sprijinul revendicării atacurilor şi nu există încă nicio dovadă directă care să arate că gruparea teroristă a fost implicată în atentatele din Sri Lanka.

Unele dintre revendicările din trecut ale reţelei s-au dovedit a fi false, conform CNN.

Comentarii